Det er lidt et paradoks, for selv om de fleste kender datoerne for og har planlagt deres ferie igennem mange måneder, så virker det alligevel til at komme bag på en del, når ferien står for døren – hvorefter den sidste dag inden ferien bliver fyldt med stress, og i yderste konsekvens afvikles ferien med dårlig samvittighed.
"Rigtig meget handler om struktur, og hvis man arbejder struktureret op til ferien, er der meget at hente. Noget af det allervigtigste i forbindelse med ferieafvikling er, at man sætter tid af til at få afsluttet sine sager - og ikke mindst efter ferien til at få indhentet sagerne. Hvis du for eksempel har et job med meget mødeaktivitet, så kan det være, at du skal holde mødefri dag, den dag du tager af sted på ferie og den første dag, efter du kommer tilbage. Indstil eventuel din autosignatur så du overfor omverden indikerer, at du allerede er draget af sted eller endnu ikke kommet tilbage – husk at ferien er den tid, hvor batterierne skal lades op,« siger Thomas Bælum, regionsdirektør i Randstad.
Din smartphone er først rigtig smart, når den slukkes
For mange er telefonen blevet ensbetydende med at være på 24/7, men regionsdirektøren mener ikke, der er særlig meget smart i dette.
"Alle er i dag udrustet med en smartphone, og nogle har endog arbejdsmail og -telefonnummer bundet op herpå. Men når der er ferie, er der ferie, og derfor er det vigtigt, at man lige går ind i indstillinger og slår sin arbejdsmail fra. Det er så let lige at løse den ene eller den anden opgave, mens du er på ferie, men det er altså ikke derfor, du er taget af sted – jeg vil mene, at i 99 procent af tilfældene, så gør det ingen forskel, om du lader det ligge, til du er tilbage,« fastslår Thomas Bælum.
Thomas Bælum giver følgende råd til, hvordan du få en god ferie:
Arbejd struktureret
Det er afgørende, at du strukturerer og prioriterer dine opgaver op til ferieafviklingen. Sorter i hvad der er vigtigt at få ordnet inden ferien, og hvad kan vente. Hvis der er andre involverede i opgaverne, så husk at orientere vedkommende.
Undlad at sende aben videre
Lad være med - fem minutter inden du tager af sted på ferie - at læsse alle dine opgaver over på kollegaen. Den kan jo nemt være, at denne også skal på ferie og sidder og bokser med samme problem som dig i forhold til opgaveløsning. Gør dig selv og dine omgivelser den tjeneste at være ude i god tid - særligt hvis du skal give en eller flere opgaver videre.
Sluk dine devices
Du har behov for ferie og behov for at koble af. Derfor skal du huske at slukke for din mobiltelefon og ikke konstant læse mails – Hvis du ikke kan holde fingrene fra fadet, så kan du eventuelt beslutte dig for kun at åbne din mail hver tredje dag – men husk at det er kun det allermest presserende, som du skal reagere på.
Husk din auto-reply
Husk at slå din autoreply til. Skriv at du er på ferie i det pågældende tidsrum, og at du ikke er tilgængelig på mail. Hvis det er en hastesag, så kan du eventuelt henvise til hovednummeret eller til en kollega, som du har orienteret herom. Når du sætter din autoreply på, kan det være en god ide at sætte den på, dagen før du går på ferie, og også den første dag efter at du er tilbage. Det vil give dig ro til at få afviklet og indhentet dine opgaver.
Alle er i samme båd
Husk at ingen er uundværlig, og hvis du holder ferie i ugerne 28,29, 30 eller 31 er der stor sandsynlighed for, at det gør dine kunder, samarbejdspartnere og kollegaer også, hvorfor meget aktivitet er nede i gear i denne periode.
Indtal en besked på din telefon
Husk at indtale en besked på din mobiltelefon om, hvornår du er på ferie, og hvornår du er hjemme – gør det tydeligt over for den, der ringer til dig, hvad de kan forvente - herunder at du eksempelvis ikke aflytter din telefonsvarer eller læser sms’er i den pågældende periode.
God ferie - husk at nyde det!