Ikke alle danskere tror på disruption, men den kommer, om vi vil det eller ej, siger fremtidsforsker.
Et ord som disruption er begyndt at fylde meget i dag - og det er med god grund, for rigtig mange brancher og arbejdspladser er under forandring i disse år. Førerløse biler, 3D-tegnede huse og intelligente hjem er ikke længere science fiction men i stedet et spørgsmål om tid.
Det er en udvikling, der kan gøre mange mennesker usikre.
Dansk Byggeri har for nyligt gennemført en undersøgelse, der viser, at mere end halvdelen af danskerne for eksempel er utrygge ved tanken om at køre i en førerløs bil.
Til gengæld har vi ikke så meget imod, at sensorer styrer vores hjem i forhold til for eksempel i forhold til forbrug, viser undersøgelsen.
Men faktisk er der også en del mennesker, som ikke tror på, at de nye teknologier vil slå igennem.
Undervurderer udviklingen
39 pct. af de adspurgte i Dansk Byggeris undersøgelse tror simpelthen ikke på, at det kommer til at ske, at eksempelvis håndværkeres arbejde bliver overtaget af robotter. Men kan det passe?
"Hvis man ser på de dygtigste håndværkere, så kan der være noget om det," siger Klaus Æ.Mogensen, der er fremtidsforsker.
"De dygtigste og mest kreative håndværkere står ikke lige over for at blive udskiftet af robotter, men når vi taler om nybyggeri og standardiserede løsninger, så er det allerede ved at ske i dag, og det er bare et spørgsmål om tid, inden det vinder ind alle vegne," siger han.
40 pct. af danskerne tror desuden, at der vil gå mere end 10 år, inden vi får selvkørende biler på vejene, eller sågar at det aldrig vil ske - hvilket Klaus Mogensen er helt uenig i.
"De første næsten helt selvkørende biler er jo allerede blevet udviklet af Tesla, og ellers taler vi om en tidsramme på bare en håndfuld år, inden mange andre producenter vil følge efter," forklarer han.
De dygtigste beholder jobbet - de svage skal passe på ...
Klaus Mogensen mener helt generelt ikke, at vi skal være bange for, om mennesker bliver presset helt ud af arbejdsmarkedet, men hvis ikke man er dygtig, så er der stadig grund til at blive nervøs:
"For eksempel i forhold til småreparationer i hjemmet - hvis man eksempelvis skal have skiftet et vandrør - så skal man regne med, at teknologien overtager tjansen fra den almindelige VVS'er. Vi ser allerede i dag, hvordan man kan finde videoer på Youtube, der beskriver, hvordan man selv kan udføre den slags reparationer, og i en nær fremtid får vi såkaldt "augmented reality" i den slags situationer, der viser i realtid, hvilke dele der skal udskiftes, og hvordan man skal gøre det," forklarer han.
"Helt generelt så vil der komme til at ske det, at de dygtigste medarbejdere beholder deres arbejde, fordi de er kreative og finder på løsninger, som robotter ikke kan efterligne. Men mange almindelige mennesker må nok indstille sig på at skulle omstille sig," siger Klaus Æ. Mogensen.