Kan du huske den loyale og sympatiske Hr. Stein fra Korsbæk Bank i Matador? Og senere firsernes og halvfemsernes yuppier, der i den grad udstrålede succes, og som op igennem nullerne blev en eftertragtet profil hos landes store konsulenthuse? Sidstnævnte var helt sikkert en medvirkende årsag til, at mange søgte i retning af uddannelser, der kunne sikre, at de endte i den pulje på arbejdsmarkedet.
Men hvordan går det egentlig med alle dem, der er blevet uddannet inden for økonomistyring, og hvor eftertragtede er de i dag?
Chefkonsulent Rasmus Heiberg er en af de mange økonomiuddannede, der indtil for få år siden var tilknyttet et af de store konsulenthuse (Deloitte), men han valgte at tage det lidt atypiske skridt at blive rekrutteringskonsulent.
Rasmus Heiberg har fulgt den klassiske linje inden for sit fagområde. Han er oprindelig uddannet cand.merc. i regnskab og finansiering fra Handelshøjskolen i Aarhus i 2011 - og han blev efterfølgende tilknyttet Deloitte - først som assistant, dernæst som consultant (senior consultant) for så at slutte som assistant manager.
»Jeg har egentlig altid haft en passion for regnskab og finansiering, og jeg trives meget godt med, at man i sidste ende kan sætte to streger under resultatet. Men da muligheden bød sig til for at arbejde med regnskab og finansiering i et lidt andet perspektiv (red: som rekrutteringskonsulent), så var jeg ikke i tvivl om, at det var den rigtige beslutning,« siger Rasmus Heiberg og understreger, at hans baggrund i den grad er kommet ham til gode.
»Jeg er nok det, som man ville kalde en specialist på mit område, og det tror jeg, at alle parter i en ansættelsesproces har stort gavn af. Hvis en virksomhed skal bruge en CFO, kan jeg hurtigt danne mig et overblik over opgaverne, da jeg selv har siddet i samme situation. Og på samme måde når jeg har en kandidat til interview, så kan jeg hurtigt danne mig et billede af kandidatens faglige færdigheder,« forklarer Rasmus Heiberg.
Stor efterspørgsel efter dygtige økonomifolk
Selv om der i de seneste årtier er blevet udklækket mange dygtige økonomimedarbejdere fra uddannelsesinstitutionerne, er der stadig også en stigende efterspørgsel, hvilket ifølge Rasmus Heiberg formentlig bunder i, at en økonomibaggrund giver god forretningsforståelse.
Han forudser samtidig, at økonomimedarbejdere inden længe vil være lige så stor en mangelvare som ingeniører og IT-specialister.
»Jeg mærker tydeligt, at når vi skal finde en dygtigt CFO i dag, så er det en væsentlig større udfordring, end det var for bare et par år tilbage. Det skyldes formentlig flere ting, men en overvejende årsag er, at økonomifolk i stigende omfang bliver placeret i andre funktioner i virksomhederne og ikke nødvendigvis altid i økonomiafdelingen. Det skyldes blandt andet, at en økonomimedarbejder ofte har en indgående indsigt i forretningen, hvilket jo er kardinalpunktet for enhver virksomhed i dag,« forklarer Rasmus Heiberg.
Meget mere end bare debet og kredit
Der er ifølge Rasmus Heiberg heller ingen tvivl om, at en økonomimedarbejder i dag er et meget anderledes væsen end for bare 10 år siden.
»Som alt andet er økonomifunktionen også blevet disruptet i de senere år. For 10 år siden kunne en økonomimedarbejder slippe af sted med at være specialiseret inden for debet og kredit, men den går ikke længere. Der skal langt mere til i dag, for rigtig mange af disse processer er i dag automatiserede,« fastslår han.