Gender diversity eller ligestilling i virksomhedens ledelse er i de senere år blevet et varmt emne blandt danske ledere. Mange mener, at virksomhederne bliver ved med at tale om vigtigheden af ligestilling, men når det kommer til handling, så er de mere tilbageholdne. Men hvordan har udviklingen været igennem de seneste 20 år - og har vi overhovedet rykket os? Er vi kommet nærmere den diversitet, som alle er enige om er så væsentlig for, at virksomhederne bliver konkurrencedygtige i fremtiden.

»Hvis man går blot et par årtier tilbage, så var kønsdiversitet noget, som kun få prioriterede seriøst, og det gik mest ud på at ”fikse kvinderne”, så de blev mere som mænd og dermed lettere kunne inkluderes i de allerøverste ledelseslag. De seneste år er den økonomiske fordel ved mangfoldighed og mere kønsdiversitet på ledelsesgangene blevet dokumenteret på mange måder af blandt andre McKinsey, IMF og Bloomberg. Og det er nu blevet essentielt for alle virksomheder med respekt for sig selv at gå meget mere målrettet efter hele talentpoolen. Specielt på grund af de forskellige kompetencer og erfaringer begge køn kan bringe med til bordet,« siger Tine Arentsen Willumsen, der er stifter af Danish Diversity Council.

folk går op ad en rulletrappe
folk går op ad en rulletrappe

Udviklingen har altså bevæget sig i den rigtige retning, men det er ifølge Tine Arentsen Willumsen ikke ensbetydende med, at vi kan læne sig tilbage, for vi er langt fra i mål, mener hun.

»Det er en ret kompleks udfordring, som mange heldigvis arbejder løbende på. I Danish Diversity Council har vi valgt at fokusere på to af de allervigtigste hovedområder for at accelerere processen og få flere kvinder til tops. Vi mener nemlig, at det er essentielt rent strategisk at styrke den kvindelige talent pipeline både via udviklingsprogrammer for de allerbedste talenter, som vores DDC Advanced Leadership Program hos AVT Business School, og samtidig også med konkrete tiltag for at holde på kvinderne efter barselstiden. Vores andet fokusområde er at køre workshops og onlinetræning for hele organisationen, der handler om, hvad man forstår ved en 'inkluderende kultur' og samtidig træne management i inkluderende ledelse. For det nytter ikke noget at få flere dygtige kvinder i sin virksomhed, hvis de så møder en atmosfære på direktionsgangen, der er fyldt med skjulte fordomme og en uhensigtsmæssig maskulin tilgang. Vi må få rykket visse normer fra 1950'erne og frem til en mere moderne ledelsesstil anno 2017, ellers gider den helt unge generation heller ikke arbejde i vores virksomheder,« siger hun.

Det er dog glædeligt, at virksomhederne i dag har fået øjnene op for værdien af øget diversitet, hvilket tegner godt for fremtiden - særligt for virksomheder med rødder i Skandinavien. Men hun undlader ikke at råbe vagt i gevær, da Danmark i disse år er blevet sejlet agterud.

»Der er ingen tvivl om, at Skandinavien for øjeblikket har den globale førertrøje på, når det gælder ligestilling. Danmark er dog lidt bagud i forhold til resten af Norden og er endda blevet overhalet af en del andre europæiske lande, når det kommer til antal kvinder i management. Vi har sovet i timen og tænkt, at det nok vil gå fint helt af sig selv, fordi der er så mange kvinder, der pt videreuddanner sig – på en del linjer endda flere end mænd. Men det er nu ved at gå op for de store virksomheder i Danmark, at kønsdiversitet faktisk drejer sig om at vinde alle de bedste talenter, der er til rådighed, og ikke blot den mandlige halvdel, for at kunne være konkurrencedygtig på det internationale plan. Jeg møder i dag danske CEOs fra Microsoft, Maersk, PwC og så videre, som meget ærligt tør stå frem og sige, at de ikke har nok kvinder i deres teams og endda ikke har formået at forfremme alle dem, de har – det kræver mod at sige dette eksternt, og de forpligter sig endda samtidig i forhold til at investere og gøre noget ved sagen i løbet af de kommende år. Det er sådanne forbilleder vi har brug for! Så jeg tror virkelig på, at vi endelig er ved at gøre noget seriøst ved sagen. Det ville også rent samfundsøkonomisk være en ren katastrofe, hvis vi ikke fuldt ud bruger alle de kvalificerede og veluddannede kvinder, som Danmark har at byde på,« fastslår Tine Arentsen Willumsen.

Randstad Danmark fylder 20 år i oktober, og selv om virksomheden har rødder tilbage til 1960, er det særligt igennem de seneste 20 år, at arbejdsmarkedet har oplevet væsentlige forandringer. I anledning af jubilæet har vi interviewet en række personer, som har været beskæftiget med arbejdsmarkedet i de seneste 20 år. Denne gang er turen kommet til Tine Arentsen Willumsen fra Danish Diversity Council.

hold dig opdateret om de seneste nyheder, trends og tendenser om rekruttering og arbejdsmarkedet.

tilmeld