I Danmark er vi rigtig gode til at yde frivilligt arbejde og ifølge Randstads seneste workmonitor ligger vi i toppen i Europa. 39 procent af danskerne yder frivilligt arbejde, og faktisk er det kun i Luxembourg, at de overgår os (41 procent). Og når det gælder vores broderfolk i henholdsvis Norge (27%) og Sverige (28%) er vi langt foran. Men hvorfor er vi så glade for at yde frivilligt arbejde?
Jeg tror, at meget har at gøre med, at vi er et udpræget foreningsland, og at vi dermed godt er klar over, at mange af de aktiviteter som foregår i idrætsklubber, boligforeninger med videre bygger på frivilligt arbejde,« siger Nima Astanehdost, administrerende direktør i Randstad
Han understreger samtidig, at han er overrasket over, at mange såvel jobsøgere som virksomheder ikke altid har fokus herpå.
Det kan godt undre mig nogle gange, at en jobansøger ikke skriver, at vedkommende eksempelvis er besøgsven, kassér i en boligforening, eller træner for et fodboldhold, for det er faktisk meget sigende om ens personlighed og helt sikkert et kort, der trækker i den rigtige retning,« siger han.
Og han understreger, at der faktisk for virksomheder er meget at hente.
Jeg mener, at det er yderst relevant for virksomheden at spørge ind til, hvilke former for frivilligt arbejde man er engageret i uden for ens arbejdstid. Meget at det frivillige arbejde der i dag udføres afspejler jo ofte ens interesse og ikke mindst det, man har flair for. Og kombinerer man netop medarbejderens kompetencer med dennes interesser, så er der ikke tvivl om, at man som virksomhed har en unik ressource, og det er helt klart et væsentligt element, der bør indgå i overvejelserne, når man sammensætter teams af medarbejdere og ikke mindst fordeler arbejdsopgaverne i disse,« siger han.
Frivilligt arbejde giver mig et godt netværk
Randstads konsulent Mads Olsen er en af dem, der yder frivilligt arbejde ved siden af jobbet hos Randstad.
I 2010 flyttede Mads Olsen sammen med sin kone til Højbjerg ved Aarhus – og som tilflytter til et helt nyt område får det lokale netværk ofte ganske stor betydning. Det helt store spørgsmål er, hvordan man får et lokalt netværk op at stå – og ifølge Mads er frivilligt arbejde en god måde at gøre det på.
Mads havde egentlig ikke spillet så meget tennis tidligere, men da han flyttede til Højbjerg, fik han øje på en lille hyggelig tennisklub - et dejligt sted i en lille oase skjult bag nogle store gamle bøgetræer.
Da jeg fik øje på tennisklubben, blev jeg helt tiltrukket af stedet, og jeg meldte mig ind uden rigtig at have spillet så meget tennis tidligere. Men det har vist sig at være det helt rigtige for mig, og jeg har nu også påtaget mig en række opgaver for eksempel med ajourføring af hjemmeside og mindre markedsføringsopgaver med opslag på sociale medier. Klubben har i dag cirka 150 medlemmer, og det har været medvirkende til, at jeg selv har fået et godt lokalt netværk,« siger Mads Olsen.
Er besøgsven
Tara Andersen er seniorkonsulent hos Randstad, og hun er også en af dem, der udfører frivilligt arbejde ved siden af jobbet.
Tara har altid ydet frivilligt arbejde blandt andet som gymnastiklærer. Senest har hun sluttet sig til korpset af besøgsvenner.
Jeg er egentlig opdraget med, at man skal hjælpe der, hvor man kan, og hvor der er behov, og det var også med det in mente, at jeg i dag er blevet besøgsven,« siger Tara Andersen. Og hun supplerer:
Jeg sad en dag og så en dokumentar, der handlede om, at selv om vi lever i et velfærdssamfund, er det rigtig mange ensomme - særligt ældre mennesker. Det gjorde et kæmpe indtryk på mig, og jeg tænkte, at her må jeg kunne gøre en forskel. Så derfor tog jeg kontakt til Ældresagen og blev skrevet op som besøgsven«.
Efter lidt tid blev Tara kontaktet af Ældresagen med et tilbud om at blive besøgsven for en ældre dame fra Christianshavn.
Det er helt fantastisk! Vi har fået et super forhold og taler om alt muligt sammen. Jeg fortæller hende en masse om, hvad jeg laver i min fritid og på mit arbejde, og omvendt fortæller hun om, hvordan det var at vokse op i København under krigen, og hvad hun foretog sig, da hun var ung,« fortæller Tara.
Jeg tænker egentlig ikke over, at det er frivilligt arbejde – Jeg nyder bare at føle, at jeg kan hjælpe og prøve at gøre en forskel for nogen,« afslutter Tara.