find info om jobbet som analytiker.

I arbejdet som analytiker vil du ofte stå for indsamling af store mængde data med henblik på at skabe tilbundsgående analyse og fortolkning af den pågældende data. På baggrund af dataanalysen og den samlede fortolkning er det din opgave at videreformidle, hvor en virksomhed kan sætte ind for at skabe yderligere profit eller optimering. Som analytiker vil du indtage en afgørende rolle for virksomheder i en bred vifte af brancher og industrier i deres bestræbelser på at optimere virksomheden ud fra din analyse af forskellig data og statistik. Lyder det interessant for dig? Så læs videre i artiklen og bliv klog på, hvad en analytikers arbejde kan bestå af, hvordan du bliver analytiker, og hvad du kan forvente i løn.

ledige stillinger
1

hvad er en analytiker?

En analytiker indsamler og fortolker data. Du identificerer tendenser, der kan ligge til grund for en virksomheds fremadrettede handlinger i bestræbelserne på at maksimere overskuddet i virksomheden. Analytikere evaluerer typisk flere forskellige emner, som de så giver feedback på til deres kunde eller arbejdsgiver. Du kan arbejde som analytiker i det offentlige eller i en privat virksomhed, investeringsselskaber, forsikringsselskaber og finansielle institutter.

Et stærkt og tæt samarbejde med de øvrige medarbejdere, kunder og ledere er altafgørende for at kunne levere den nødvendige information. Du skal være detaljeorienteret og grundig, eftersom selv den mindste fejlberegning eller fejlfortolkning kan have enorm betydning for alt lige fra aktiekurser til virksomhedsstrategier.

Som analytiker skal du have erfaring i arbejde med diverse regneark, og du skal være god til at arbejde med tal for at kunne garantere den fornødne nøjagtighed i arbejdet. Men det er også vigtigt, at kunne videreformidle sine ideer på en præcis og klar måde for at kunne spare tid og skabe mere effektivitet.

Analytikere nærstuderer systemer, processer og operationer og fører tilsyn med integreringen af teknologi. Analytikere ser også på, hvordan virksomheder skaber indtægter. De hjælper med at træffe beslutninger ved at indsamle og fortolke data, som kan hjælpe virksomhederne med at forudsige fremtidige begivenheder mere nøjagtigt. Deres arbejde består derfor ofte i at være orienteret og opdateret på de seneste markedstrends og nye lovgivninger på området.

Kan du se dig selv i rollen som analytiker, hvor du kan få udfoldet dine analytiske evner til gavn for en større eller mindre virksomhed? Så læs videre og se hvilke kompetencer og kvalifikationer, der skal til for at blive en god analytiker på det danske arbejdsmarked.

smilende mand på arbejde
smilende mand på arbejde

find dit næste job med Randstad

Vores kunder leder efter dygtige analytikere. Registrér dig i vores database og lad os hjælpe dig med at finde dit nye job.

opret profil
2

gennemsnitslønnen for en analytiker

Arbejdet som analytiker spænder vidt og forgrener sig ud i flere forskellige brancher og industrier. Derfor varierer lønnen også en del alt efter hvilken branche, du er ansat i, og hvilken type analytiker du er. Overordnet set anslås det dog jf. Djøfs lønstatistik, at gennemsnitslønnen for en analytiker (inklusiv pension og bonus) ligger på cirka 50.000 kroner om måneden før skat. Den nedre kvartil ligger på cirka 42.000 kroner, mens den øvre kvartil ligger på cirka 55.000 kroner. Lønnen forhandles og fastsættes dog som udgangspunkt individuelt og spænder derfor over en bred lønramme.

sådan kan en analytiker øge sin løn

Udover selve branchen du arbejder i, så afhænger din løn som analytiker ligeledes af dine kvalifikationer og erfaring. Jo højere uddannet du er, desto mere i løn kan du forvente. Er du specialiseret i et særligt område, vil du også kunne få en større løn. Det er derfor, at eksempelvis finansanalytikere ofte får mere i løn end analytikere i andre brancher.

Din geografiske lokation kan også spille ind på dit lønniveau. I større byer, eksempelvis i Hovedstadsområdet, holder flere af de større virksomheder til. Her vil du ofte kunne hente en større månedsløn end i de øvrige regioner i landet.

3

typer af analytikere

Der findes flere forskellige typer analytikere på det danske arbejdsmarked, som er ansat i vidt forskellige brancher. Hvert område er unikt og har hver sine forskellige arbejdsopgaver og ansvar. Af de mest almindelige typer analytikere skal nævnes:

smilende kvinde på arbejde
smilende kvinde på arbejde
4

arbejdet som analytiker

Som analytiker indsamler og analyserer du data ved hjælp af forskellige værktøjer og hjælper derigennem din arbejdsgiver med at træffe de rette forretningsbeslutninger. Vi dykker her ned i analytiker-jobbets forskellige opgaver og ansvarsområder:

analytiker job beskrivelse

En analytikers arbejdsopgaver kan omfatte:

    • udvikling af dataindsamlings-værktøjer

Som analytiker benytter du dig af dataindsamlings-værktøjer til at indsamle og analysere information. Før du indsamler data, skal du udvikle værktøjer, der skal bruges til arbejdet for at sikre, at der kan genereres kvalitetsdata fra din research.

    • indsamling og analyse af data

Din primære opgave som analytiker er at indsamle data for forskellige kilder. Du kan for eksempel få nyttig information fra virksomhedens arkiver og computersystemer. Når informationen er indsamlet, bruger du statistisk software til at fortolke data. Du opsummerer informationen og udvikler herefter en metode til at fortolke resultaterne.

    • udarbejdelse af rapporter

Efter dataanalysen og datafortolkningen, udarbejder du statistiske og analytiske rapporter. Du dokumenterer research-processen fra dataindsamlingsmetoder til analyse og fortolkning.

    • forklaring af de statistiske resultater

Som analytiker laver du også præsentationer om research-fremskridtene for relevante interessenter. Når du afslutter research-processen skal du forklare betydningen af din research med særlig betoning på mønstre og tendenser. Du kommer med anbefalinger til procesforbedringer og systemændringer baseret på dine forskningsresultater.

5

arbejdsmiljø og arbejdstider

Analytikere kan arbejde i både den private og offentlige sektor, og det foregår oftest indendørs. Analytikere arbejder ofte sammen andre fagfolk i fælles kontormiljøer.

I visse virksomheder er der ikke rejser forbundet med arbejdet som analytiker. Men visse virksomheder kan dog kræve, at du foretager rejser, hvis du arbejder med kunder i andre dele af landet eller i udlandet. Det kan være nødvendigt at rejse, hvis man skal i direkte kontakt med kunder, især når man er forretningsanalytiker.

Nogle virksomheder har flere lokationer, som analytikeren muligvis skal besøge i løbet af året; dette er typisk for større virksomheder. Finansanalytikere rejser ikke så meget, fordi de kan rådføre sig direkte med det rette netværk.

hvem er dine kollegaer?

Som analytiker kan du have en bred vifte af kolleger. De kan spænde mellem alt lige fra økonomer og statistikere. Du kan også hænde at arbejde sammen med driftsledere, servicedesk-analytikere og dataanalytikere såvel som andre specialister som for eksempel projektledere, aktuarer og specialister i datavidenskab.

arbejdstider

Analytikere arbejder typisk 37 timer om ugen, men der kan naturligvis forekomme overarbejde. Det er ikke ualmindeligt, at en analytikers arbejdsdag kan nå op på 8 til 10 timer. Dit aktuelle projekt kan have betydning for hvor meget tid du arbejder på kontoret, især når du skal forberede dig inden kommende deadlines eller præsentationer.

En analytiker bruger ofte sin arbejdsdag på at indsamle og analysere kompleks data for at skabe en handlingsplan og afgøre hvilke skridt, der skal tages for at optimere resultater. De kan her bruge en del tid på at undersøge tendenser og områder, hvor der er plads til forbedring.

to mænd holder møde
to mænd holder møde

hvem er dine kollegaer?

Som analytiker arbejder du sammen med en bred vifte af kolleger. Du har tæt kontakt til flere forskellige faggrupper, f.eks. økonomer, projektledere og dataspecialister.

find dine næste kollegaer her
6

uddannelse, færdigheder og karrieremuligheder

For at blive analytiker kan du tage den halvanden årige professionsbacheloruddannelse i dataanalyse. Du skal have bestået en relevant erhvervsakademiuddannelse for at kunne blive optaget på dataanalyse. Det kan være alt lige fra finansøkonom, markedsføringsøkonom eller Financial Controller.

Der er dog også mange andre muligheder, hvis du gerne vil arbejde som analytiker, og oftest vil du have brug for en lang videregående uddannelse.

færdigheder og kompetencer

En analytikers kvaliteter omfatter blandt andet:

    • branchekendskab

Som analytiker har du brug for specifik branchekendskab til at identificere mønstre og tendenser. Hvis du for eksempel vil arbejde med økonomi eller sundhedsanalyse, har du brug for en baggrundsviden inden for området. Kendskab til problemstillinger i branchen giver dig en fordel.

    • særligt gode evner i problemløsning

En analytiker skal være særligt god til at løse problemer for at kunne håndtere udfordringer i forbindelse med analysearbejdet. En evne til at kunne tænke kritisk er også vigtigt for at fokusere på den rette data og identificere eventuelle mangler i dit arbejde.

    • gode kommunikative evner

Du skal foretage præsentationer for højtstående chefer og ledere. Du skal derfor besidde gode kommunikative evner for at kunne kommunikere med interessenter og ledere. Skriftlig kommunikation er også en vigtig evne at besidde, når der skal udarbejdes rapporter.

    • tekniske evner

Som analytiker skal du have kendskab til databasesprog, regneark og datavisualiserings-software. Du skal også have kendskab til statistiske metoder, som kan hjælpe dig med at organisere, indsamle og analysere data.

karrieremuligheder

Hvis du godt kan lide at arbejde med dataanalyse og information, så kan der foreligge gode muligheder for avancement i jobbet. Du kan blive specialist i datavidenskab, når du har forbedret dine evner og erfaring. Arbejdet påkræver, at du tager avancerede teknikker i brug for at kunne levere indsigt og bygge modeller, som kan forudsige fremtidige trends. Nogle analytikere specialiserer sig i forskellige emner som for eksempel medicin, business eller finans. Du kan også indtage lederstillinger eller blive konsulent, når du har opnået tilstrækkelig med ekspertise på højt niveau.

find din næste job via randstad
7

fordele ved at finde et job som analytiker via Randstad

Hos Randstad hjælper vi virksomheder og kandidater med at finde det rette jobmatch. Vi rekrutterer analytikere til såvel faste som midlertidige stillinger, ligesom vi formidler kontakt mellem virksomheder og freelancere.

  • specialister finder specialister

Hos Randstad er vi specialister inden for rekruttering af analytikere. Vores rekrutteringskonsulenter har selv en baggrund i flere specialeområder og kender derfor både markedet og kunderne.

  • freelancers

Randstad ejer Europas største freelancer database twago og er eksperter i at identificere de rigtige freelancere til de rigtige projekter både lokalt og globalt.

  • projektansættelse

Randstad har mulighed for at kontraktansætte dig på time- eller månedsbasis alt efter dine og vores kunders ønsker. Vi sikrer dig ordentlige ansættelses-, kontrakt- og forsikringsforhold.

fastansættelse

Randstad rekrutterer analytikere til faste stillinger hos mange spændende virksomheder. Vi får løbende nye opgaver ind fra vores kunder i hele landet.

Du har talentet. Virksomhederne har behovet. Vi skaber forbindelsen.

smilende kvinde på arbejde
smilende kvinde på arbejde
8

ofte stillede spørgsmål

Ofte stillede spørgsmål om analytiker jobs

thank you for subscribing to your personalised job alerts.