find info om jobbet som sales manager.
Som sales manager eller salgschef bliver du det altafgørende bindeled mellem en virksomhed og dens kunder. Din evne til at opbygge og pleje sunde og gode kunderelationer samt at skabe forbindelser til nye potentielle kunder bliver selve rygraden i virksomhedens forretningsdrift. Som en god salgschef skal du netop kunne skabe en naturlig og personlig kontakt til nye, såvel som eksisterende kunder for derigennem at kunne forhandle forskellige aftaler, der er til gavn for både din virksomhed såvel som kunderne.
se ledige jobshvad er en sales manager?
En sales manager eller salgschef kan arbejde i alle typer brancher og i enhver virksomhed eller organisation, hvor der sælges produkter eller tjenester. Som salgschef, eller sales manager som det også hedder, kan du arbejde med B2B-salg (business-to-business) eller B2C-salg (business-to-consumer), hvori du begge steder agerer som primær kontakt mellem din virksomhed og dens pågældende marked.
hvad laver en sales manager ?
For at kunne skabe succes i arbejdet som salgschef er det vigtigt at have indgående kendskab til de produkter og tjenester, man sælger. Et sådan kendskab oparbejdes blandt andet ved at deltage i events, seminarer og decideret oplæring i de respektive produkter. Arbejdet som salgschef kræver ofte meget rejse, så man skal kunne lide en alsidig og spraglet arbejdshverdag som salgschef.
Arbejdet kræver også en bred vifte af sociale og menneskelige egenskaber, herunder en veludviklet formidlingsevne samt en evne til at kunne forudse kundernes behov og krav.
Kunne du se dig selv i arbejdet som salgschef med ansvaret for kunde opbygning og kundepleje i en større eller mindre virksomhed? Så læs mere om alt lige fra ansvarsområder, arbejdsopgaver og løn for en salgschef i Danmark. Vi kigger også på hvad det kræver af kompetencer og uddannelse og hvilke menneskelige egenskaber, der skal til for at trives i jobbet som salgschef.
gennemsnitslønnen for en sales manager
Ifølge lønstatistikken fra Djøf tjener en salgschef med personaleansvar i gennemsnit 87.000 kroner om måneden før skat inklusiv pension og bonus. Lønnen for en salgschef varierer mellem en nedre lønkvartil på cirka 63.000 kroner om måneden og en øvre lønkvartil på lidt over 117.000 kroner om måneden før skat.
En sales manager uden personaleansvar anslås tilsvarende at tjene i gennemsnit cirka 52.000 kroner måneden før skat inklusuv pension og bonus med en nedre lønkvartil på 42.000 kroner om måneden og en øvre lønkvartil på 60.000 kroner om måneden før skat.
faktorer der kan spille ind på en sales manager eller salgschefs løn
Størrelsen på virksomheden eller organisationen hvori du opererer som salgschef er naturligvis en væsentlig faktor, når det kommer til løn spørgsmålet. Store organisationer og virksomheder har både større budgetter og kræver naturligvis mere ansvar fra deres salgschefer. Derfor vil lønnen som oftest ligge betydeligt højere hos store virksomheder sammenlignet med mindre firmaer. Den pågældende bonusordning vil også kunne have stor samlet påvirkning på den overordnede løn.
Din geografiske lokation kan også spille ind på lønnen. I områder med større leveomkostninger, hvor der tilmed er større efterspørgsel vil lønnen ofte ligge højere end gennemsnittet. For Danmarks vedkommende vil en salgschefs løn derfor oftest være højere i storbyområderne og i særdeleshed hovedstadsområdet.
Derover har det også stor betydning, hvorvidt du har personaleansvar eller ej. En salgschef med personaleansvar, tjenere mere end én uden.
typer af salgschefer
Salgschefer kan overordnet set operere indenfor to forskellige salgsområder, der på hver deres måde vil forme deres arbejde og den type salgschef de er. De to overordnede typer er:
-
salgschef indenfor business to business (B2B)
Som salgschef eller sales manager indenfor B2B-salg vil du hovedsageligt sælge produkter eller tjenester til andre firmaer og virksomheder. Her bruger du dine evner til at udvikle forretningsforbindelser med indkøbsansvarlige og du fokuserer som oftest på at sælge større partier af produkter til erhvervskunder. Salgschefer indenfor B2B skal typisk have bred indsigt i virksomhedens indkøbsproces for at kunne skabe succes i jobbet.
-
salgschef indenfor business to consumer (B2C)
Som salgschef eller sales manager indenfor B2C vil du hovedsageligt sælge produkter og tjenester til slutbrugere og almindelige kunder. Salgschefer indenfor B2C administrerer ofte langt flere kunder end salgschefer indenfor B2B, men de sælger ofte færre mængder produkter til de respektive kunder.
arbejdet som sales manager
Et arbejde som salgschef kan variere alt efter om den pågældende person er indenfor B2B eller B2C salg. Men selvom man opererer på forskellige områder og i forskellige brancher, så er der stadig visse elementer, der går igen på tværs af brancherne. I det følgende afsnit dykker vi ned i en salgschefs typiske arbejdsmiljø, arbejdsplan og daglige opgaver samt ansvarsområder.
arbejdsopgaver og ansvarsområder
En sales manager eller salgschefs arbejdsopgaver og ansvarsområder omfatter blandt andet:
-
etablering af forretningsforbindelser:
En af hovedopgaverne for en salgschef er at opbygge og vedligeholde gode erhvervsrelationer med kunder og klienter. Som salgschef er du ofte det primære bindeled og kontaktpunkt mellem virksomheden du arbejder for og dets kunder. I kunderelationen og kundeplejen er dit overordnede fokus at forstå den respektive kundes helt særlige behov og foreslå produkter eller løsninger, der vil kunne imødekomme disse behov.
-
præsentation af produkter og tjenester for kunder:
Når en virksomhed lancerer et nyt produkt eller en ny tjeneste, er det salgscheferne, der er ansvarlige for at præsentere produktet for kunderne. Faktisk er det en vigtig del af de daglige opgaver for enhver salgschef at præsentere kunderne for nye produkter med henblik på at sælge virksomhedens tjenester.
-
indsamling af oplysninger og udarbejdelse af rapporter:
Salg er en vigtig del af enhver virksomhed, og salgschefer skal ofte indsamle data og udarbejde rapporter om salgsaktiviteter og tendenser i kundernes købsvaner. Som salgschef skal du derfor kunne varetage at arbejde med tal, statistik og produktivitet.
-
deltagelse i møder og seminarer vedrørende produkt oplæring:
Salgschefer skal have et indgående kendskab til de produkter, de sælger. For at opnå grundlæggende viden om produkterne deltager salgschefer ofte i møder og seminarer, hvor træning og oplæring i produkterne finder sted. Disse begivenheder er oplagte muligheder for at tilegne sig solid viden om og kendskab til produkterne, men tjener også som vigtige platforme, hvor salgschefen kan networke med udbydere og opnå anden vigtig viden om salgsprocesser og produkterne.
-
opnåelse af salgsmål:
I sidste ende er din væsentligste opgave at nå dine salgsmål for det givne år eller den givne salgsperiode. En salgschef er direkte ansvarlig for sin virksomheds økonomiske rentabilitet og det er derfor altafgørende for både virksomheden såvel som for salgschefen selv, at han eller hun når sine salgsmål.
arbejdsmiljø og arbejdstider
Salgschefer og sales managere arbejde som udgangspunkt på kontorer eller i kontormiljøer, men jobbet omfatter også ofte en del rejsen. Salgschefer skal ofte møde kunder og klienter på deres respektive lokationer, hvilket til tider kan inkludere udlandsrejser. Du skal derfor være indstillet på at arbejdet som salgschef kræver en del fleksibilitet og alsidighed.
-
hvem er dine kolleger
Afhængigt af virksomheden du arbejder for kan dine kolleger omfatte alt lige fra marketingchefer, marketingkoordinator, marketing managere, salgsdirektører, sælgere og indkøbsansvarlige. Marketingcheferne hjælper med at udarbejde reklamemateriale, der kan bruges til at promovere produkter, mens indkøbsansvarlige sikrer, at lagerbeholdningen altid er i overensstemmelse med kundernes efterspørgsel. Som salgschef er dine færdigheder mere bredt funderede, men du vil altid skulle samarbejde med andre afdelinger for at udføre dine opgaver. Afhængigt af virksomhedens område og størrelse kan du også hænde at arbejde tæt sammen med revisorer, kundeservicemedarbejdere eller produktdesignere samt andre fagfolk som for eksempel ingeniører og forskellige repræsentanter for forretningsudvikling.
-
arbejdstider
En salgschef arbejder ofte i normale kontortider fra klokken cirka 8-9 om morgenen til 16-17 om eftermiddagen. Der findes dog en bred vifte af forskellige brancher og virksomheder, hvor den pågældende salgschef kan have væsentligt anderledes arbejdstider. Der kan ofte være tale om lange arbejdsdage, hvor der mødes tidligt ind og arbejdes til ud på aftenen. Arbejder du for en virksomhed med internationale kunder, vil der også skulle tages højde for andre tidszoner. Her vil du til tider skulle være til rådighed ifm med opkald på meget tidlige eller meget sene tidspunkter på dagen i forhold til kundens tidszone. Dit arbejde kan også omfatte længere forretningsrejser, som også vil føje ekstra timer til din arbejdstid. Det er visse steder muligt at arbejde som sales manager eller salgschef på deltid, men langt størstedelen af alle salgschefer arbejder fuld tid.
uddannelse og karrieremuligheder
Der findes ingen direkte uddannelsesmæssig vej til jobbet som salgschef, men der ikke desto mindre en lang række uddannelser, som vil gavne dine muligheder for at kunne få jobbet. Mange salgschefer har en fortid som sælgere i det pågældende firma eller i en anden virksomhed. De har ofte taget en 3 til 5 årig erhvervsuddannelse i detailhandel. Er du selv uddannet salgsassistent, så kan du også vælge at videreuddanne dig på en erhvervsakademiuddannelse for at oparbejde yderligere meritter indenfor salg og ledelse.
færdigheder og kompetencer
Som salgschef skal du helst besidde følgende kvaliteter og færdigheder:
- Sociale kompetencer: Du skal helst besidde gode sociale kompetencer, da dit arbejde som salgschef ofte handler om at skabe og vedligeholde god menneskelig kontakt med klienter og kunder. Du skal derfor både have talegaverne i orden og være stærk på skrift. Det er vigtigt at kunne forudse kundernes behov, men det er næsten lige så vigtigt at kunne videreformidle din forståelse for disse behov og krav.
- Selvstændighed: Salgschefer og sales managers arbejder ofte alene og uden opsyn eller supervision i jagten på at nå deres salgsmål. Du skal derfor kunne arbejde selvstændigt og kunne forstå at prioritere opgaverne efter hvor vigtige de er. Du er ofte alene om opgaven og har derfor sjældent andre end dig selv til at organisere og arrangere din arbejdsdag.
- Organisatoriske evner: Organisation og opmærksomhed på selv den mindste detalje er nøglen til at skabe sunde og succesfulde relationer til kunder og klienter. Du skal som salgschef derfor være både detailorienteret, men især også organiseret. Der skal laves kontrakter og udarbejdes forhandlings dokumenter, der skal laves salgsrapporter og opdateres mødeplaner og rejseplaner. Organisatoriske evner vil hjælpe dig med at holde styr på de mere administrative ansvarsområder i arbejdet.
karrieremuligheder
Som salgschef findes der flere oplagte muligheder for at kunne udbygge karrieren yderligere. De fleste salgschefer starter på junior-niveau og bevæger sig derefter langsomt op i en seniorstilling og overtager måske til sidst virksomhedens største og vigtigste kunder. Nogen vælger at udvikle sig yderligere og bevæge sig ud i andre og større lederstillinger, enten indenfor selvsamme virksomhed i form af eksempelvis et arbejde som salgsdirektør eller som leder i helt andre brancher.
fordele ved at finde et job som salgschef via Randstad
Hos Randstad hjælper vi virksomheder og kandidater med at finde det rette jobmatch. Vi rekrutterer salgschefer til såvel faste som midlertidige stillinger, ligesom vi formidler kontakt mellem virksomheder og freelancere.
- specialister finder specialister
Hos Randstad er vi specialister inden for rekruttering af salgschefer. Vores rekrutteringskonsulenter inden for salg og handel har selv en baggrund i branchen og kender derfor både markedet og kunderne.
- freelancers
Randstad ejer Europas største freelancer database twago og er eksperter i at identificere de rigtige freelancere til de rigtige projekter både lokalt og globalt.
- projektansættelse
Randstad har mulighed for at kontraktansætte dig på time- eller månedsbasis alt efter dine og vores kunders ønsker. Vi sikrer dig ordentlige ansættelses-, kontrakt- og forsikringsforhold.
Randstad rekrutterer salgschefer til faste stillinger hos mange spændende virksomheder. Vi får løbende nye opgaver ind fra vores kunder i hele landet.
Du har talentet. Virksomhederne har behovet. Vi skaber forbindelsen.
ofte stillede spørgsmål
De oftest stillede spørgsmål vedrørende arbejdet som salgschef.
-
hvad laver en salgschef?
Salgschefer kan have forskellige opgaver, og de præcise opgaver afhænger fremfor alt af jobbet og den respektive branche, som han eller hun er ansat i. Generelt styrer salgscheferne forholdet mellem en virksomhed og dens kunder. Salgscheferne driver også salget og præsenterer nye produkter for kunderne.
-
hvad tjener en salgschef?
En salgschef med personaleansvar tjener i gennemsnit 87.000 om måneden før skat inklusiv pension og bonus. Er man sales manager eller salgschef uden personaleansvar ligger gennemsnitslønnen typisk på cirka 52.000 kroner om måneden før skat.
-
hvilke færdigheder er nødvendige i arbejdet som salgschef?
Som salsgchef skal du ikke blot have flair for tal og salg. Det er i lige så høj grad vigtigt at besidde en lang række sociale kompetencer, da meget af dit arbejde netop består i det menneskelige møde mellem dig og virksomheds kunder.
-
hvordan søger jeg en ledig stilling som salgschef?
Det er nemt at søge en ledig stilling som salgschef via Randstad. Uanset om du ønsker en fast stilling, et vikariat eller freelance-opgaver, så kan vi hjælpe. Kontakt os gerne for nærmere info. Du kan finde vores ledige stillinger her. Du er også meget velkommen til at uploade dit CV i vores database, så kontakter vi dig, hvis vi finder et job, som matcher dine kompetencer.
Har du brug for hjælp til ansøgningen? Så tjek vores mange jobsøgningstips her!