find info om jobbet som svejser.
Svejsere er efterspurgte i en lang række brancher og industrier i Danmark. Som svejser bliver du et vigtigt led i produktion eller fremstilling i virksomheder, der skal reparere eller konstruere jern- og metalelementer og konstruktioner. Du kan få arbejde på en lang række spændende arbejdspladser, der spænder lige fra skibsværfter, bilindustrien, smedeværksteder eller andre virksomheder, der fremstiller stålkonstruktioner. Du kan svejse alt lige fra de mindste metalkomponenter til cykler, biler eller skibe.
Er du interesseret i at høre mere om arbejdet som svejser? Så læs med i artiklen hvor vi går i dybden med hvad det kræver at blive svejser, og hvad du kan forvente af arbejde. Derudover ser vi på de forskellige arbejdsopgaver og de forventede lønninger i faget.
ledige stillingerhvad er en svejser?
Som svejser er din primære opgave at smelte materialer som f.eks. metaller eller termoplast sammen for at skabe stærke og holdbare bindinger. Du har også indsigt i, hvad der er de bedste teknikker til forskellige materialer, og du ved, hvordan du hurtigt og effektivt kan lave sikre samlinger.
Du vil også have indgående kendskab til de metoder og det udstyr, der er nødvendigt for at udføre et arbejde med høje temperaturer, som er sikkert for dig og for andre. Du kan beherske en række forskellige teknikker og arbejde sammen med ingeniører og andre fagfolk om at skabe færdige produkter.
Svejsning kan være et yderst tilfredsstillende arbejde for folk, der sætter en dyd i bruge sine tekniske og håndværksmæssige færdigheder til at forme fuldendte elementer og konstruktioner.
svejsere i forskellige brancher
I en enhver branche og industri hvor der stilles krav til særligt holdbare samlinger mellem metaller vil der som oftest altid være brug for svejsere. Du kan for eksempel arbejde indendørs i fremstillingsindustrien, hvor du blandt andet kan få til opgave at arbejde på alt lige fra værktøj, containere, biler, skibe eller fly.
Hvis du foretrækker at skifte arbejdssted og arbejde udendørs, er svejsning i bygge- og anlægsbranchen måske mere velegnet. Byggesvejserne er med til at skabe stålskeletterne i moderne bygninger. Og der er tillige efterspørgsel efter svejsefærdigheder i nogle brancher, som folk måske ikke nødvendigvis ville forbinde med svejsere; eksempelvis i forbindelse med fremstilling af computerdele.
Lyder et arbejde som svejser som noget for dig? Så læs videre og find ud af, hvad det kræver af uddannelse og kvalifikationer at blive svejser.
gennemsnitslønnen for en svejser
Gennemsnitslønnen for en nyuddannet svejser i Danmark ligger iflg tal fra Danmarks Statistik (2019) på omkring 33.000 kroner om måneden før skat inklusiv pension og tillæg, værdi af personalegoder mv.
Som svejser er du ofte omfattet af en kollektiv overenskomst på området, som sikrer dig faste vilkår, pension, fritvalgsordninger m.v.
faktorer der kan påvirke en svejsers løn
Der er flere faktorer, som kan spille ind på din løn som svejser. Har du eksempelvis stor erfaring og særlige specialkompetencer vil du ofte kunne hente en højere løn end gennemsnittet. Derudover kan der være perioder med en del overarbejdstimer på forskellige projekter, som også ville kunne øge den månedlige indtjening.
typer af svejsere
Svejsere kan inddeles i forskellige kategorier baseret på de svejse-teknikker, de normalt bruger. Det kunne for eksempel være:
- Svejsere med speciale i TIG-svejsning (Tungsten inert gas)
i denne type svejsning foregår sammensmeltningen af elementerne ved hjælp af varmen fra lysbuen.
- Svejsere med speciale i MIG-svejsning (Metal inert gas)
I denne type svejsning anvendes den enklere, men hurtigere MIG-proces. Svejsere der benytter MIG-svejsning arbejder ofte med en lang række forskellige opgaver, der involverer tykkere metalplader.
Andre svejse-specialer omfatter rørsvejsning, hvor der blandt andet benyttes TIG-svejsning men her med sine helt egne specifikke krav.
arbejdet som svejser
En svejsers arbejdsbeskrivelse omfatter typisk sammensmeltning af metaller og andre materialer under høje temperaturer. Men det er et arbejdsområde med meget variation - et område, der kan omfatte en lang række forskellige teknikker, som kan bane vej for jobmuligheder i flere forskellige arbejdsmiljøer. Læs videre for at få indblik i en svejsers daglige arbejdsopgaver.
svejser jobbeskrivelse
Arbejdet som svejser begynder ikke, når du tænder for dit svejseudstyr, og det slutter ikke, når du stiller det fra dig. For at være en effektiv svejser er det vigtigt at beherske processen fra start til slut.
Dit arbejde indledes med de tekniske instruktioner for opgaven; når du har forstået disse, går du videre til materialerne. Efter at have vurderet og forberedt sektionerne og kalibreret dit udstyr, går du igang med selve svejsningen. Når svejsningen er fuldendt, foretager du en inspektion og test for at sikre at arbejde er udført som planlagt og at samlingen er solid og sikker.
En god svejser behersker alle passager i denne proces og det er selve fundamentet for et veludført svejse-arbejde.
svejsere i andre industrier
De fleste svejsere er ansat i fremstillingssektoren eller i byggebranchen. De kan også betjene maskiner sammen med produktionsarbejdere, CNC-operatører, CNC-drejere og rørlæggere. Men en svejsers færdigheder og kompetencer kan også bruges til andre ting.
Et typisk alternativ for en svejser er at arbejde med nedbrydning. Her kan du bruge din viden om materialer og svejseteknikker til at demontere konstruktioner, så de kan fjernes sikkert. I nogle tilfælde foregår nedrivning og byggeri på samme arbejdsplads, f.eks. på en byggeplads, hvor en ældre konstruktion skal nedbrydes, før en ny kan opføres i stedet.
tag styringen til jobsamtalen
Er du nået til jobsamtalen, er du kommet et godt stykke i processen, men endnu ikke i mål – for det er her, der skal leveres. Læs vores tips og tricks til at tage styringen til jobsamtalen.
få gode råd herarbejdsmiljø og arbejdstider
En karriere som svejser kan byde på en lang række forskellige arbejdsmiljøer. Nogle arbejder fast på en fabrik, mens en svejser i nedbrydningsbranchen ofte vil arbejde på flere forskellige arbejdssteder.
Grundet arbejdets særlige natur vil arbejdsmiljøet ofte være varmt og støjende. Det kan også foregå under jorden eller i store højder og sågar under vandet i form af undervandssvejsning. Jo mere sikkert og effektivt du kan arbejde i disse arbejdsmiljøer, desto større succes vil du have i arbejdet som svejser.
hvem er dine kolleger?
Dine kolleger kan være mange forskellige type af arbejdere. Og det er især dit særlige svejse-arbejde, som afgør, hvem du arbejder sammen med. Er du ansat på et altomfattende byggeprojekt, vil du dog typisk arbejde sammen med følgende kolleger:
- arbejdsmænd
- elektrikere
- bygningsingeniører
- tømrere
- VVS-montører
- vedligeholdelsesledere
arbejdstider
Når noget går i stykker og der er behov for svejsearbejde, så er tidspunktet underordnet. På samme måde kan overskridelse af deadlines i byggebranchen være en dyr affære, og det vil de respektive arbejdsgivere for alt i verden undgå. Disse faktorer kan betyde, at du som svejser vil kunne forvente mere arbejde.
Svejsere har ofte lange arbejdsdage uanset om der er tale om jobs i fremstillingssektoren eller byggebranchen. Det kan inkludere aftenarbejde og weekendarbejde. En arbejdsdag for en svejser kan være lang og krævende, men det kompenseres der så for ved mange skiftende arbejdstider, hvor man vil kunne finde vagter, der passer en bedst.
hvem er dine kollegaer?
Som svejser arbejder du sammen med flere forskellige tekniske faggrupper. Alt afhængigt af opgaven, vil du have tæt kontakt til, f.eks. elektrikere, bygningsingeniører, tømrere og VVS-arbejdere.
find dine næste kollegaer herfærdigheder og kompetencer
Udover de uddannelsesmæssige kvalifikationer skal du også helst besidde følgende færdigheder og kompetencer i arbejdet som svejser:
- du arbejder typisl alene det meste af tiden, så der lægges stor vægt på dine evner udi tidsstyring og initiativ.
- din fingerfærdighed og øje-hånd-koordination vil være en stor hjælp, når du skal lave rene og præcise svejsninger.
- du skal være detaljeorienteret; kun veludført og solidt svejsearbejde vil kunne kunne blive godkendt i en kvalitetskontrol.
- selvom du ikke er uddannet ingeniør, så er det en fordel, hvis du har baggrundsviden indenfor ingeniør-arbejde og teknologi. Det vil hjælpe dig med bedre at forstå de projekter, du arbejder på.
- på samme måde skal du også gerne have kendskab til forskellige enheder og computer-programmer.
interpersonelle færdigheder
Selv om svejsere ofte arbejder selvstændigt, er det stadig vigtigt at besidde visse personlige færdigheder på byggepladsen. Det er en fordel, hvis du kan kommunikere klart og tydeligt med medarbejdere på tværs af professioner og opgaver. Det vil øge harmonien og effektiviteten på arbejdspladsen.
Klar og tydelig kommunikation er også med til at øge sikkerheden på arbejdspladsen. Skulle du være interesseret i at sigte efter en stilling som leder eller chef, så vil det også her være en stor fordel at besidde personlige færdigheder, der netop vil kunne hjælpe dig med at lede et team på en konstruktiv og effektiv måde.
uddannelse og karrieremuligheder
Du kan uddanne dig som svejser via den 3 år lange svejser-uddannelse. Uddannelsen er en del af smed-uddannelsen, hvor du vælger svejse-faget som dit fokus. Der er tale om en erhvervsuddannelse, som kan tages på landets erhvervsakademier.
Du kan også opbygge erfaring ved at tage forskellige svejsekurser af dage og ugers varighed. Her udbyder AMU flere forskellige kurser, hvor du indføres i forskellige svejseteknikker. Der udbydes også kurser og uddannelsesforløb på andre private skoler, hvor man kan erhverve sig et svejsepas eller svejsecertifikat.
karrieremuligheder
Det er altafgørende for en svejser at følge udviklingen indenfor svejse-arbejde og hele tiden videreudvikle sig professionelt. Ved at lære de nyeste teknikker og det nyeste udstyr at kende, vil man som svejser kunne udvide sine jobmuligheder. Derudover vægtes erfaring ofte højt i rekrutteringsprocessen.
- hvis du gerne vil bevæge dig ud over svejser-faget kan du eventuelt sigte mod en lederstilling. Som supervisor eller værkstedsleder vil du have til opgave at føre tilsyn med andre svejsere og hjælpe dem i arbejdsprocesserne.
- du kan også vælge at skifte svejser-arbejdet ud med opgaver indenfor test og kvalitetskontrol, hvor du inspicerer resultatet af forskellige svejse-processer.
- hvis du gerne vil give noget af din ekspertise videre til nye generationer af svejsere, så kan du overveje at blive lærer eller underviser.
videreuddannelse
Læringen stopper ikke, når du starter din karriere som svejser. Der vil løbende blive udbudt kurser og uddannelsesforløb i forskellige nye svejseteknikker, og det er vigtigt, at man her holder sig opdateret og tilegner sig nye færdigheder, så man kan forblive konkurrencedygtig i branchen.
brug for hjælp til dit CV?
Et skarpt CV er guld værd, når du er på jobjagt. Vi har samlet vores bedste råd til udarbejdelsen af et godt CV i en lille video.
få hjælp til dit CVfordele ved at finde et job som svejser via Randstad
Hos Randstad hjælper vi virksomheder og kandidater med at finde det rette jobmatch. Vi rekrutterer svejsere til såvel faste som midlertidige stillinger, ligesom vi formidler kontakt mellem virksomheder og freelancere.
- specialister finder specialister
Hos Randstad er vi specialister i rekruttering. Vores rekrutteringskonsulenter inden for teknik og håndværkerfaget har selv en baggrund i branchen og kender derfor både markedet og kunderne.
- freelancers
Randstad ejer Europas største freelancer database twago og er eksperter i at identificere de rigtige freelancere til de rigtige projekter både lokalt og globalt.
- projektansættelse
Randstad har mulighed for at kontraktansætte dig på time- eller månedsbasis alt efter dine og vores kunders ønsker. Vi sikrer dig ordentlige ansættelses-, kontrakt- og forsikringsforhold.
fastansættelse
Randstad rekrutterer svejsere til faste stillinger hos mange spændende virksomheder. Vi får løbende nye opgaver ind fra vores kunder i hele landet.
Du har talentet. Virksomhederne har behovet. Vi skaber forbindelsen.
ofte stillede spørgsmål
Ofte stillede spørgsmål om arbejdet som svejser
-
hvilke forskellige svejsetyper findes der?
Der er flere forskellige svejsetyper indenfor svejse-faget, men følgende er de mest almindelige:
- TIG-svejsning (tungsten inert gas): anvendes typisk til tynde, ikke-jernholdige metaller som f.eks. aluminium, kobber og bly.
- MIG-svejsning (metal inert gas): er almindelig inden for bilindustrien og indebærer opvarmning af en tynd tråd som elektrode.
- MAG-svejsning (metal active gas): minder om MIG-svejsning, men den store forskel består i, at man i MAG-svejsning udvikler en aktiv beskyttelsesgas, som indgår i selve svejseprocessen.
-
skal jeg medbringe og benytte mit eget udstyr?
Medmindre du er selvstændig og driver dit eget firma, så vil din arbejdsgiver levere al udstyr, som skal bruges i forbindelse med svejsearbejdet. Det omfatter ikke blot alt svejseudstyret, men også det beskyttelsesudstyr, som du skal bære som sikkerhed under arbejdsprocessen.
-
bliver svejsere ofte afskediget?
Arbejdstiderne kan være lige så varierede som de opgaver, svejsere udfører. Hvis du arbejder på kortvarige projekter eller i en branche, der oplever hyppige udsving, skal du være forberedt på at blive ansat på kortvarige kontrakter og på at skulle søge nyt arbejde oftere. Der er dog også en lang række svejsevirksomheder, der tilbyder mere langsigtede, faste fuldtidsstillinger.
-
hvordan søger jeg et job som svejser?
Det er nemt at søge en ledig stilling som svejser: du skal bare oprette en profil på Randstad og søge i vores jobtilbud indenfor svejserarbejde. Send os derefter dit CV samt din ansøgning. Har du brug for hjælp med ansøgningen? Så tjek vores mange jobsøgningstipstips her!