Undersøgelser viser, at vi har det bedst, når vi gør en forskel - når vi har fået udrettet noget og ikke mindst nået de mål, som vi har sat os for. Det handler i den grad om effektivitet og om, hvordan vi bliver mere effektive på jobbet og derhjemme. Det handler om at finde det indre flow – og komme i en tranceform - så vi udelukker omverden og blot fokuserer på det at løse en konkret opgave.
Mange kender fornemmelsen af at sætte sig ved computeren om aftenen og fordybe sig i en opgave. Så er børnene lagt til at sove, den bedre halvdel slumrer ovre i sofaen, og der er ikke hele tiden en kollega, der som en tyv i natten stjæler din opmærksomhed eller din evne til at fordybe dig.
Faktisk viser forskning, at hver gang du bliver forstyrret, tager det 25 minutter, før du kommer tilbage til samme koncentrationsgrad. Og bliver man forstyrret bare fire-fem gange i løbet af en arbejdsdag, er det nemt at regne ud, at det kan blive en bekostelig affære.
Anders Thue Pedersen er stifter af virksomheden TimeBlock.dk, som er en virksomhed, der arbejder med metoder og værktøjer til at blive mere effektiv og koncentreret i hverdagen. Det gør dig mere produktiv, og samtidig vil du kunne øge din virksomheds omsætning og din arbejdsglæde.
Det lyder næsten for godt til at være sandt, men ved hjælp af nogle små mekanismer kan du gøre en stor forskel, mener Anders Thue Pedersen.
»Jeg taler af egen erfaring. Jeg har været med i mange startup-virksomheder og har været med til at øge såvel produktivitet som arbejdsglæde i en lang række virksomheder. Det handler overordnet set om, at du skal finde dit ’indre flow’,« siger han og uddyber:
»At finde sit indre flow er at fordybe sig. Mere end nogensinde bliver vi i dag løbende påvirket af en lang række udefrakommende faktorer. Vi skal lige tjekke, om der sker noget på de forskellige sociale medier, vi skal lige høre, hvordan det går kollegaen med det ene og det andet. Men hvad nu hvis man lagde telefonen væk og i en given tidsramme udelukkende fokuserede og koncentrerede sig om en bestemt opgave og desuden orienterede omverden om, at man ikke ville forstyrres? Har man gjort det, og gør man eksempelvis det 10 gange i løbet af en arbejdsuge, så vil man begynde at mærke en kæmpe forskel – ikke bare i forhold til de resultater man efterlader, men også i forhold til ens arbejdsglæde,« fastslår Anders Thue Pedersen.
Anders Thue Pedersen har følgende råd til, hvordan du kommer i flow:
- Kend din opgave og forbered dig på den
- Skab ro i dine omgivelser – læg telefonen fra dig og orienter omverden om, at du ikke vil forstyrres i et givent tidsrum
- Gør nogle af de samme ting hver gang - på den måde træner du din hjerne til, at den skal gå i flow. Det kan være, at du laver en kop kaffe eller løber en tur forinden. Det handler bare om, at du mentalt indstiller dig på, at nu går du i dit flow
- Træning, træning, træning. Jeg ved det lyder banalt, men træn dig til at komme ind i dit indre flow