Af Damla Teke, studerende og praktikant i Randstad
I september præsenterede uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers regeringens plan ”Fleksible Universitetsuddannelser til Fremtiden”, og vi kan hurtigt blive enige om, at det bestemt er et skridt i den rigtige retning.
Som studerende er det afgørende med relevant erhvervserfaring inden man afslutter sine studier, og det er glædeligt, at regeringen med planen lægger op til, at man efter bacheloruddannelsen skal have mulighed for at prøve den tilegnede viden af, inden man igen vender tilbage til bøgerne og påbegynder en kandidatgrad.
Jeg vil gå så vidt som til at sige, at det burde være obligatorisk og et krav, før man står med eksamensbeviset i hånden. For hvis du ikke har nogen erfaring, så er du meget ringe stillet - til trods for at arbejdsmarkedet i dag skriger efter arbejdskraft.
Jeg mener, at alle uddannelsesforløb burde indeholde et praktikforløb – for det er det, der gør den store forskel under et studie.
Jeg har selv taget en pædagoguddannelse og er nu i gang med en overbygning som cand.mag. med speciale i læring og forandringsprocesser på Aalborg Universitet i København. Lige nu er jeg i gang med et praktikophold i rekrutteringsvirksomheden Randstad. Og netop et praktikophold som det jeg er igennem hos Randstad, hvor jeg bliver udfordret med diverse relevante arbejdsopgaver - er med til at sikre, at jeg føler mig langt mere tryg og parat til at komme ud på arbejdsmarkedet, når jeg en dag afslutter min uddannelse.
Jeg synes, at man lærer utrolig meget af et sådan praktikophold. Ikke bare fagligt men i høj grad også personligt, for den verden, der findes ude på arbejdsmarkedet, er ofte langt fra den, der findes i bøgerne. Selve opholdet er fastsat til 110 timer men med mulighed for udvidelse. Det har jeg naturligvis gjort, og det vil jeg også klart anbefale andre at gøre, for det er godt givet ud.
Et praktikforløb går naturligvis to veje. Som praktikant skal man ikke bare sætte sig med hænderne i skødet og klar til at brygge kaffe og dække op til møder. Det er klart, at man skal være glad for at få en praktikplads, og så skal man have en ydmyg tilgang til opgaverne - og selvfølgelig også tage del i de forefaldende opgaver. Men når chancen byder sig til - og den kommer helt sikkert - så gælder det om at slå til og vise sit værd, for hvis du gør det godt, så er der ingen tvivl om, at du vil få de mere spændende opgaver sidenhen.
Jeg mener, at man bør indføre obligatoriske praktikforløb og også gøre det obligatorisk for virksomheder at have praktikanter tilknyttet. Det er i alles interesse, at vi efter endt uddannelse er 100 pct. jobparate, og at vi har den erfaring, som virksomhederne efterspørger.