Når man taler ansøgninger og CV'er, hører man også ofte en masse klichéer. "God til at holde mange bolde i luften", "Udrustet med godt humør og gode samarbejdsevner", "Ser udfordringer fremfor begrænsninger","Trives med at arbejde både selvstændigt og i teams", "Kan bevæge mig på alle niveauer i organisationen" er bare nogle af de floskler, som går igen i mange ansøgninger.
Men hvordan skiller man sig ud fra mængden og gør sin ansøgning og sit cv mere personligt og levende?
At lave et video-cv, også kendt som en video-ansøgning er en oplagt mulighed, men det er ikke så tit, at man støder på dem.
Og det er faktisk rigtig ærgerligt, at så få jobsøgende gør brug af et video-cv. Det skaber en helt anden dynamik og indsigt i, hvem du egentlig er. Det betyder ikke, at du skal lade være med at sende dit cv og din ansøgning i en traditionel udgave, men video kan fungere som et fantastisk supplement, der øger dine muligheder markant. Med en video har du mulighed for i højere grad at vise noget af den del af din personlighed, som kan være svært at få udtrykt i de traditionelle dokumenter.
I dag kan du med din telefon producere et cv, der ser meget professionelt ud, og der findes et utal af gratis værktøjer på nettet, som gør, at du let kan klippe en video sammen, så slutresultatet bliver rigtig godt. Stort set alle kan altså være med, når vi taler video-CV.
Det skal dog nævnes, at det ikke er et must at lave et video-cv, da det traditionelle cv og din ansøgning fortsat er de vigtigste dokumenter at sende i forbindelse med jobsøgningsprocessen langt de fleste steder. Hvis du ikke er typen, der føler dig tilpas foran et kamera, er et video-CV måske ikke den rigtige vej for dig at gå.
Det er vigtigt, at din personlighed kommer ordentligt til udtryk på en positiv måde, og det gør den ikke, hvis du føler dig utilpas foran kameraet. Du bør derfor vurdere med dig selv om det vil være en fordel for dig at gøre brug af et video-cv som supplement til de traditionelle dokumenter eller ej.
gør det rigtigt
Hvis du springer ud i at lave et video-cv, er det først og fremmest vigtigt, at du griber det rigtigt an fra starten.
De færreste virksomheder, jobportaler og rekrutteringsbureauer har systemer, der kan håndtere video - og det skyldes blandt andet, at de optager meget plads. Men det er ikke noget uoverstigeligt problem.
Det tager under et minut at oprette en YouTube-konto, og der kan du så lægge din video op og indsætte linket i din ansøgning eller på dit cv. På den måde bliver videoen et supplement til de traditionelle dokumenter.
Men der, hvor du virkelig kan få noget ud af et video-CV, er på de sociale medier, hvor du med et video-CV kan skabe blikfang, komme ud til et langt større målgruppe og samtidig vise din personlighed. Her kan du med fordel uploade din video direkte for at opnå størst mulig reach.
gode råd til et godt video-CV
- Find et sted med godt lys – det optimale er naturligvis dagslys, men det er også vigtigt, at du ikke blander forskellige lyskilder.
- Sørg for at din baggrund er rolig - gerne ensfarvet – for det er meget nemmere at arbejde med efterfølgende.
- Sørg for dit kamera/telefon bliver holdt helt stille, mens du optager. Har du et stativ, er det klart at foretrække.
- Vær opmærksom på lyden (hvis den skal være helt i top, kan du for et par hundrede kroner anskaffe dig en mikrofon, som kan tilsluttes din telefon).
- Tal direkte ind i kameraet – Få eventuelt en god ven til at stille sig bagved og tal til vedkommende - det får dig til at virke mere naturlig.
- Gør din video personlig – tal eventuelt direkte til den person, som skal afspille videoen.
- Pas på med at gøre din video for lang (den bør ikke være længere end 1 ½ minut) – tænk nøje over dit budskab og gå eventuelt dit cv kronologisk igennem.
- Tjek virksomhedens dresscode – og tag tøj på der passer til, når du optager videoen.
- Tal tydeligt og klart og tænk meget over dit kropsprog – undersøgelser viser, at 55 procent af det, vi kommunikerer, sker gennem kropsproget.
- Træn og øv dig – og tag din video om, indtil du er tilfreds.
- Hav evt. dine kontaktoplysninger nederst i videoens billede, så det altid er tilgængeligt for modtageren.
dette bør du undgå i dit video-CV
- Brug ikke et talepapir og læs op fra det - Det kommer til at virke uprofessionelt og upersonligt, når du ikke viser, du er fuldt til stede i videoen.
- Tal ikke for hurtigt - Det kan give et indtryk af, at videoen bare skal overstås hurtigst muligt. Samtidig kan det gøre det svært for modtageren at følge med i, hvad du fortæller. Omvendt må videoen heller ikke være for lang og kedelig, så det gælder om at finde den rette balance i din talehastighed og energi.
- Anvend ikke voldsomme bevægelser eller fremstå for stille- Selvom en video giver mulighed for at anvende sit kropssprog, er der begrænset mulighed for at kunne tyde dit kropssprog i en video. Dermed er det utroligt vigtigt at have en balance i, hvordan du gør brug af dit kropssprog. For lidt kropssprog kan medvirke til, at du virker meget stiv og uden personlighed i den måde du udtrykker dig selv. For meget kropssprog f.eks. store armbevægelser kan omvendt tage fokuset væk fra det, du siger og kan medføre, at du bliver husket negativt.
- Lav ikke et langt video-CV. Et video-CV skal som nævnt ovenfor ikke vare mere end max halvandet minut, så udvælg det vigtigste og hold fokus på det.
- Dårlig videokvalitet. Hvis du vælger at lave et video-CV skal du sørge for, at kvaliteten er i orden. Her tænker vi ikke på professionelle klipninger og fancy tekster, men på kvaliteten af billedet. Langt de fleste telefoner kan i dag optage videoer i høj kvalitet, så sørg for at kvaliteten ikke forringes ved upload.
Nu er du forhåbentlig blevet lidt klogere på, hvad du kan gøre for at udarbejde et skarpt og godt video-cv. Men er du i tvivl om, hvad du bør nævne i videoen, når du kun har kort tid til at sælge dig, som den bedste kandidat til jobbet? Så læs videre her, for at finde frem til hvad, der kunne være vigtigt at nævne.
indhold af et video-cv
Som sagt skal dit video-cv ikke være for langt og samtidig skal det gerne præsentere dig og de ting, som, du synes, er vigtigst for en kommende arbejdsgiver at vide om dig. Derfor handler det om prioritering. Vi har her samlet vores bud på ting, som kan være relevante at medtage:
- Præsenter dig selv
- Nævn stillingen og din motivation for at søge, hvis du søger en specifik stilling og ellers hvilken rolle, du er motiveret for at varetage
- Hvis det er relevant og tiden er til det, kan du i en sætning opsummere din erhvervserfaring
- Nævn dine tre vigtigste kompetencer
- Giv argumenter for hvordan disse 3 kompetencer kan være af værdi for virksomheden, du søger hos
- Nævn hvad du ellers kan bidrage med til virksomheden
- Henvis til dit almindelige CV f.eks. på LinkedIn, hvis de vil se mere i dybden om dine erfaringer og kompetencer
- Lav en afsluttende hilsen, hvor du kan opfordre til at skabe kontakt
Husk, at disse elementer i video-cv’et ikke er fastlagte eller et facit. Det vil sige, at du kan vælge og fravælge i forhold til, hvad, du mener, skal være med for at sælge dig bedst og derned øge dine chancer for at komme til en jobsamtale.
Tjek også vores video-guides “Sådan skriver du et godt CV - del 1" & “Sådan skriver du et godt CV - del 2” for inspiration til at udarbejde dit traditionelle CV.
Held og lykke med jobsøgningen!