Studiestart er lige om hjørnet, og det betyder også, at mange søger studiejobs til at supplere indkomsten. Men de studierelevante jobs er ikke altid de bedste. Hans Henrik Davidsen, rekrutteringsdirektør hos Randstad deler her fem overraskende studiejobs, som arbejdsgiverne kigger efter på dit CV.
Alt er nyt og spændende. Det rigtige jobmarked virker langt ude i fremtiden. Alligevel fylder presset for at finde det rigtige studiejob mere og mere for de unge. De bliver fyldt op med snak om, hvor meget erfaring og de “rigtige” steder tæller, hvis de skal lande drømmestillingen en dag.
På papiret kan det studierelevante job i advokatfirmaet, konsulenthuset eller på reklamebureauet virke som det oplagte bud på at fremtidssikre din karriere og få arbejdsgiverne til at stå i kø efter studiet. Idéen om at opdatere sin LinkedIn med en fancy titel hos et anerkendt sted tiltaler de fleste ambitiøse unge. Men er det hele sandheden? Hos Randstad ser vi hellere, at kandidaten prøver kræfter med travlhed, kundehåndtering og mersalg på McDonald’s end på at brygge kaffe og tage opvasken på et smart kontor.
“Der er selvfølgelig meget at vinde med et studierelevant job - men ikke for enhver pris. Særligt hvis arbejdsopgaverne ligger langt fra det, man ønsker at beskæftige sig med. Her kigger mange arbejdsgivere i stedet på, hvilke kompetencer man har tilegnet sig i studiejobbet – f.eks. at kunne arbejde under pres, håndtere kunder eller præsentere præcis information for fremmede. Mange ledere elsker at se, at man ikke har været for fin til at tage et krævende og mindre prestigefyldt job under studiet,” siger Hans Henrik Davidsen, rekrutteringsdirektør hos Randstad, der selv kigger positivt på kandidater, der f.eks. har været tjenere eller kassemedarbejdere under studietiden.
De unge som har arbejdet i disse jobs, formår ofte at arbejde sig op i virksomhederne og faktisk ender de i stillinger med mere ansvar, ledelse og ikke mindst udfordringer. Der er faktisk ofte større muligheder for udfoldelser i mindre glamourøse jobs end de på papiret mere studierelevante. Mange fastfoodkæder tilbyder en række uddannelsesforløb, der støtter op om fremtidige karriereplaner, mens man i dagligvarebutikker kan komme på interne kurser for at blive en fremtidig leder.
“Karakterer er ikke alt. Hvis jeg holder de to op mod hinanden, så ser jeg hellere en lavere karakter end manglende erhvervserfaring. Hvis jeg skulle give et par råd med på vejen, så ville det være at sørge for at prioritere at få et studiejob. Det behøver ikke være glamourøst, vælg noget som interesserer dig, og som måske kan give dig et afbræk fra studiet, og som samtidig giver dig relevante kompetencer fremadrettet,” siger Hans Henrik Davidsen
Så det kan faktisk betale sig at tage nogle af de mindre prestigefyldte studiejobs, da en arbejdsgiver vil vide, om du er effektiv, hårdtarbejdende og kan fungere i et team. - Og sørg så for at beskrive disse kompetencer i dit CV, så arbejdsgiveren kan se, hvad du har fået ud af dit studiejob.
Her er Hans Henrik Davidsens liste over 5 jobs, som arbejdsgiverne vil elske dig for:
Internationale fastfood-kæder
Erfaring fra landets internationale fastfoodrestauranter giver indsigt i en konceptstyret virksomhed, hvor procesoptimering og effektivitet er i højsædet. Her lærer man at arbejde hurtigt og effektivt med kunden i fokus, samtidig med at man er afhængig af et team for at lykkes, hvilket betyder, at man lærer at samarbejde i en presset situation. Man får unik indsigt i optimeringsprincipper og konkret erfaring med værktøjer til værdiskabelse, kundeservice og produktivitet.
Dette er erfaring og kompetencer, der kan bringes positivt i spil i de fleste job, og som arbejdsgivere i bred forstand efterspørger.
Facer / telefonsælger
Menneskets svar på en korkprop. I denne stilling får man oftest et nej - og et surt et af slagsen. Man bliver vant til at blive undgået og ignoreret, men man lærer også at kæmpe videre. Kandidater, som har varetaget denne stilling har desuden med stor sandsynlighed tillært sig gode kommunikative kompetencer, lært at læse mennesker og fået brugbar indsigt i grundlæggende salgstekniker. Det er kompetencer, som er guld værd i de fleste job. Særligt erfaring med salg er ofte en undervurderet kompetence, som det er rigtig godt at stifte bekendtskab med i studietiden. Salg indgår i næsten alle job i en eller anden form. Ikke nødvendigvis som direkte salg, men du skal f.eks. kunne sælge dig selv, dine ideer og kunne navigere i internt indsalg af projekter eller ressourcer.
Tjener - restauratørbranchen
Lange vagter, højt aktivitetsniveau, detaljeorientering, ordentlighed, mangeartede opgaver, multitasking og kundeservice beskriver meget godt rollen som tjener. Og hvem vil ikke gerne have en kandidat, som kan tjekke disse kompetencer af?
Som tjener er man vant til at arbejde under stress og håndtere alle slags mennesker - fra utilfredse kunder til vanskelige kokke. At have varetaget et tjenerjob viser en kommende arbejdsgiver, at man ikke er for fin til opgaver, og at man kan løse dem i et vist tempo og samtidig holde hovedet koldt og være nærværende, selvom "køkkenet brænder".
Kassemedarbejder - detailbranchen
Selvom et job som kassemedarbejder er blevet genstand for meget debat i forhold til kompetencer, er det faktisk et eftertragtet job at have på CV´et. Ligesom i tjenerjobbet lærer kassemedarbejderen at tage fat og gå forrest, være selvstændig og ikke mindst give god kundeservice. Desuden er detailkæderne ofte konceptstyrede, og man lærer derfor at indordne sig og at acceptere, at der er visse ting, der ikke kan påvirkes. De ting, der kan påvirkes, har man til gengæld ofte et stort ansvar for, og det forventes, at man løfter dette ansvar. Det vil en fremtidig arbejdsgiver rigtig gerne høre om.
Detailkæderne har desuden ofte et velfungerende uddannelsesprogram med et bredt udvalg af kurser, som du som studiemedarbejder også får glæde af.
Salg & kundeservice
Som kundeservicemedarbejder lærer man at håndtere alle slags mennesker i alle slags humør. Den dygtige kundeservicemedarbejder oparbejder stærke kommunikative kompetencer, er løsningsorienteret, og formår at navigere på alle niveauer i konflikttrappen.
I et kundeservicejob lærer man meget om sig selv og sine grænser og andre mennesker. Man lærer at sige fra og samtidig være imødekommende og forstående. Som kundeservicemedarbejder arbejder man ofte i et hektisk og krævende miljø, hvor det er afgørende, at man kan bevare roen og fokusere på udfordringen og det at finde løsninger. Det er kvalifikationer, som værdsættes i de fleste arbejdssammenhænge.
Salg indgår ofte i en eller anden form i et kundeservicejob, og uanset om der er tale om outbound salg, altså opsøgende salg eller inbound salg, hvor salget skal lukkes fra indkomne kald eller mersalg til en eksisterende kunde, er erfaring med salg som tidligere nævnt en kompetence, som stiller dig rigtig godt uanset hvad, dit drømmejob i sidste ende er.