I Randstads seneste Workmonitor-undersøgelse har vi stillet radaren ind på frivilligt arbejde. Og det med god grund for mange danskere (63 procent) mener, at frivilligt arbejde er vigtigt, og 39 procent handler faktisk på det og udfører selv frivilligt arbejde.
Og hvis du står i en jobsøgningssituation, så kan din indsats i form af frivilligt arbejde meget vel vise sig at få stor betydning for, om du får jobbet eller ej.
»Når man i dag ansætter en kandidat, tager man lidt forenklet sagt afsæt i en kombination af personens faglige og personlige kompetencer i forhold til det job, som vedkommende skal varetage. Og særligt de personlige kompetencer fylder mere og mere i billedet. Hvis du i dag er en af de 39 procent, der yder frivilligt arbejde, så øger du dine muligheder betragteligt. Hvad enten det sker i form af julestuearrangementer eller forældreråd, der skal organiseres, eller ved at hjælpe ældre mennesker så vidner det frivillige arbejde om overskud, og det fortæller meget om din personlighed,« siger Tine Ryg Cebrian, der er HR-direktør i Randstad.
Og hun tilføjer samtidig, at ens valg af frivilligt arbejde også fortæller noget om ens skjulte kompetencer.
»Når mange i dag yder frivilligt arbejde, sker det ofte i form af noget, der ligger langt væk fra ens almindelige arbejde, men som samtidig afspejler noget andet, som man er god til og har interesse for. Det er vigtig viden, og det betyder meget, at man kan bringe det i spil til jobsamtalen eller over for ens nærmeste leder for eksempel ved den årlige MUS-samtale. Det kan være, at din leder bliver bekendt med, at du er kasserer i fodboldklubben, og at han eller hun ikke anede, at du er god til tal. Eller måske er du arrangør af den årlige skoleudflugt, og det viser nu din leder, at du faktisk er god til at have mange bolde i luften og til at arrangere events,« forklarer Tine Ryg Cebrian.
Af Randstads Workmonitor fremgår det, at 13 procent af de danske lønmodtagerne opfordres af deres arbejdsgiver til at engagere sig i frivilligt arbejde uden for arbejdstiden - hvilket i øvrigt er et af de laveste tal blandt alle de 39 lande i undersøgelsen. Samtidig siger 63 procent af danskerne, at de gerne vil yde frivilligt arbejde, såfremt tiden bliver betalt af deres arbejdsgiver.
»Jeg synes, at det er godt, at vi ligger, som vi gør i forhold til, om virksomheden skal blande sig i medarbejdernes frivillige arbejde. Alene ordet ”frivilligt” siger jo det hele, og det bør således også være ens egen beslutning, om man har lyst til det eller ej. Men derfor kan virksomhederne godt bidrage til mere frivilligt arbejde og eksempelvis gå ud og betale x antal timer for medarbejderen, som vedkommende så skal allokere til frivilligt arbejde. Sådan har vi gjort det hos Randstad, og det tror jeg også, at vi vil se mere til fremadrettet,« forklarer Tine Ryg Cebrian.
Randstad with Heart
I dag er der mange gøremål og alt i alt er der nok blevet mindre tid til frivilligt arbejde, og man kan frygte, at den slags vil blive nedprioriteret i fremtiden. Spørgsmålet er, hvordan man kan få flere til at støtte op om en god sag og sikre, at folk fortsat har lyst til at yde frivilligt arbejde?
»Hos Randstad har vi i 2019 valgt at lancere et globalt projekt, der hedder ”Randstad with Heart”, som skal styrke graden af frivilligt arbejde og sætte fokus på frivilligt arbejde, for vi ved, hvor meget det betyder for alle parter,« fortæller Tine Ryg Cebrian.
»Projektet involverer alle Randstads cirka 40.000 interne medarbejdere i 39 lande. Hver medarbejder kan søge om at få en betalt fridag en gang om året, som så skal allokeres til en form for frivilligt arbejde. I Danmark har flere allerede meldt deres interesse, og jeg glæder mig utroligt meget til at følge projektet i 2019,« siger hun.