De fleste af os har prøvet det: at stå uden arbejde eller at være sygemeldt i en periode og dermed ude af stand til at arbejde. Det giver huller i cv’et – som kan være svære at forklare over for en arbejdsgiver. Så hvad gør du? Få svaret her.
Skal huller i cv’et skjules?
”Skal jeg være ærlig, eller ikke?” Det spørgsmål stiller mange sig selv, når de på deres cv skal beskrive en periode i deres arbejdsliv, som måske ikke er den allermest karrierefremmende. Men kan man, og skal man, skjule huller i sit cv, som oftest skyldes udefrakommende faktorer? Hvis du spørger Tine Ryg Cebrian, HR Manager i Randstad, så er svaret ”nej”.
”Man bør aldrig lyve på sit cv, for det bliver altid opdaget. Rekrutteringskonsulenter er trænet i interviewteknik og kan hurtigt finde ud af, om det skrevne holder vand. Og bliver man først fanget i en løgn, har man for alvor diskvalificeret sig selv i en jobsøgningsproces,” siger Tine Ryg Cebrian og fortsætter: ”Man kan jo skrive tingene på en måde, så det vendes til noget positivt – eksempelvis i ansøgningen, der følger med cv’et.”
Ja, der findes acceptable årsager
Negative konjunkturer er ifølge Tine Ryg Cebrian blevet en mere acceptabel grund til at have huller på cv’et:
”De seneste år er mange kommet ud i ufrivillig ledighed og har dermed fået nogle huller på cv’et. Det betyder, at det ikke længere er tabu. Årsagerne til, at man er ledig i en periode, kan jo skyldes mange faktorer – eksempelvis, at man ventede på det rette job.”
Fem tips til at lukke huller i dit cv
- Vær ærlig – lad være med at lyve.
- Læg ikke vægt på dine huller, men på den værdi, du kan tilføre virksomheden.
- Uddyb eventuelt kort hullerne i følgebrevet – ikke på cv’et.
- Prøv at afmystificere en eventuel opsigelse. Husk fx at skrive, hvis du blev opsagt ved en større opsigelsesrunde.
- Skriv kort og positivt om hullerne i dit cv, så du bliver kaldt til samtale og får mulighed for at uddybe dem.