Alt for få danskere overvejer at søge job i udlandet, og det er ærgerligt, for et udlandsophold er en rigtig god måde at booste sine jobmuligheder - også hvis det kun er for en kortere periode. Hvis du får muligheden for et udlandsophold, så grib chancen, siger senior konsulent Naja Nastaran Jeloudar fra Randstad.
Også Randstads Workmonitor-undersøgelse, foretaget blandt medarbejdere i 34 lande, viser, at danskere generelt er meget mindre villige til at flytte over landegrænserne for et job end vores nærmeste naboer. Kun 34 procent er interesseret heri, mens 47 procent af svenskerne og 59% af nordmændene er interesseret i et job uden for landets grænser.
»Jeg oplever, at mange danskere er tilbageholdne i forhold til at søge job i udlandet, og det er virkelig ærgerligt, for der er ingen tvivl om, at man går glip af nogle muligheder på den konto, men når det er sagt, så tror jeg faktisk, at baggrunden kan være den, at vores arbejdsmarked er så ligestillet,« siger senior konsulent Naja Nastaran Jeloudar.
Nemmere når konen går hjemme
»I mange andre lande står en del kvinder stadig uden for arbejdsmarkedet, og det gør det alt andet lige nemmere at tage imod et job langt væk, når partneren bare kan flytte med. I Danmark forventer vi, at begge parter skal have et job det nye sted, og så bliver det selvfølgelig sværere at få det hele til at gå op i en højere enhed,« uddyber hun.
Naja Nastaran Jeloudar råder folk til at gribe chancen, hvis den byder sig, og det gælder især unge mennesker, der endnu ikke har etableret sig med familie.
»Der er ingen tvivl om, at ens markedsværdi stiger på arbejdsmarkedet med et udlandsophold i bagagen. Det sender mange gode signaler til en fremtidig arbejdsgiver, når adressen har været uden for Danmark i en periode. Det handler om at vise, at man er motiveret, mobil og har ambitioner, og alt det ligger implicit i et udlandsophold,« siger hun.
Se det som en investering
»Samtidig er det jo en kæmpe chance for at få prøvet sig selv af i nogle uvante omgivelser, møde nye kulturer og få sat perspektiv på den måde, vi plejer at gøre tingene på i Danmark,« tilføjer hun.
Naja Nastaran Jeloudar forklarer, at lønnen kan være en smule lavere, når man tager et job uden for Danmark, ganske simpelt fordi lønningerne er lavere i de fleste andre lande, men det skal man ikke lade sig afskrække af, mener hun.
»Man skal se sin løn i forhold til leveomkostninger i det pågældende land. Det kan måske virke som et tilbageskridt at skulle acceptere en lavere løn, men jeg synes, man skal sammenholde det med landets leveomkostninger og så se det som en investering, som også meget vel kan betale sig - også i forhold til ens fremtidige løn - sidstnævnte simpelthen fordi dit CV bliver mere attraktivt bagefter,« forklarer hun.