Når man åbner for medierne, er det lidt som om, at alle holder vejret i øjeblikket. Ingen ved hvad der kommer til at ske, og alle brikker er i spil. De helt dystre tunger taler om, at en bølge at konkurser vil ramme landet i takt med at hjælpepakkerne hører op, andre - de lidt mindre skeptiske spår, at det ikke står så ringe til endda.
Men hvad er op, og hvad er ned? Vi vil her prøve at tage temperaturen på jobmarkedet lige nu, for selv om der varsles nye fyringer rundt omkring, handler det stadig for mange om at komme ind på arbejdsmarkedet, og for alt i verden ikke at gå i panik eller give op.
Der er stadig mange muligheder
Der er ingen tvivl om, at covid-19 har sat sine spor, og at pandemien også har haft konsekvenser for mange i forhold til deres arbejde. Netto er cirka 26.000 personer sendt ud i ledighed, siden Danmark lukkede ned (kilde: Beskæftigelsesministeriet). Selvfølgelig er det rigtig mange personer, men det er intet i forhold til, hvad de tidlige prognoser ellers lød på.
Og så er der stillingsopslagene – virksomhederne søger stadig i høj grad efter medarbejdere. Der var naturligvis en brat opbremsning i april 2020, men sammenligner vi august 2020 (35.735) er der faktisk 244 flere jobopslag på nettet sammenlignet med august 2019 (35.491) – Tal som i den grad indikerer, at der er masser af muligheder stadigvæk.
Selv om jobmarkedet ofte udstilles dystert i medierne, er der i den grad grund til optimisme, mener Malene Gude, Erhvervspsykolog i Randstad:
"Der er ingen tvivl om, at det at miste jobbet rammer en person hårdt, for det er i de fleste tilfælde også ens identitet, som der rykkes ved. Men det nuværende antal af jobopslag er et lys i mørket, for det vidner om, at der er mange virksomheder, der søger medarbejdere lige nu. Og så skal man jo hellere ikke glemme, at for rigtig mange opsagte medarbejdere gælder det, at
når en dør lukkes, så åbnes der nogle nye, og det er det, man skal fokusere på", fastslår Malene Gude.
Og hun tilføjer: "Jeg møder ofte kandidater, der er blevet mødt med en opsigelse, og selvfølgelig er de i en slags krisetilstand, når det sker. Det er ikke spor underligt. Mange har varetaget samme arbejde gennem årtier, og så er det en stor omvæltning ikke selv at bestemme, hvornår man stopper. Men efter lidt efterrationalisering, finder man gerne ud af, at meget af det, man har arbejdet med, faktisk kan konverteres over til andre opgaver i et nyt regi – så selv om det måske nogle gange lyder banalt, så handler det i den grad om at se muligheder frem for begrænsninger", siger Malene Gude.
Malene Gude har følgende råd til dig, hvis du kommer ud i ledighed:
Du må ikke gå i panik
Gå ikke i panik. Selv om meget kan se sort ud, hvis du mister dit arbejde, så er det muligt at fokusere på det positive, og det fokus gør det muligt for dig at handle dig ud af situationen. Det kan f.eks. være ved at lave en realistisk handlingsplan, lægge et budget og skrive en liste over netværkspersoner, som giver dig overblik og er med til at give dig ro i processen.
Giv dig den fornødne tid
Lav først planer, når du lige har sundet dig. Det at give dig selv den tid til at reflektere over, hvad du gerne vil arbejde med fremadrettet er en god investering. Er du blevet opsagt, er du ofte i en slags choktilstand, og det er væsentligt, at chokket får tid til at lægge sig – så det er ikke samme eftermiddag, som du har modtaget en opsigelse, at du skal sende ti uopfordrede ansøgninger ud. Giv dig tid og vent til du er en mere balanceret version af dig selv.
Brug tiden fornuftigt
Når du har givet dig selv den fornødne tid, og du sætter gang i processen – herunder tænder for knappen til din handlingsplan – så arbejd struktureret og målrettet. Betragt en jobsøgningsproces som et 8-16 arbejde, med en indlagt frokostpause. Læg et skema for din arbejdsuge, og hold fri i weekenden. Når du er i en jobsøgningsproces, skal du nemlig også koble af en gang i mellem og give dig selv lov til at holde fri. Så er du mere kreativ og energisk, når du ’møder ind’ igen.
Kig på de opgaver som du er lykkedes rigtig godt med
Mange oplever, når de bliver opsagt, at det job de varetog er forsvundet, og at lignende stillinger således ikke findes mere. Men prøv så at se på, hvad du er lykkedes rigtig godt med i dit tidligere job, og ikke mindst hvad du trives godt med – og prøv så at sætte ord på dette. Dine succeser kan skabe afsæt for dit næste job i et andet regi.
Overfør dine succeser til et nyt jobsprog
Når du læser et jobopslag, så er der typisk ord, som beskriver, hvad du skal kunne. Prøv at holde de ord op mod, hvad du er lykkedes rigtig godt med i dit gamle job. Så vil du sikkert kunne lave en liste, der oversætter dine succeser til et nyt jobsprog. Dermed har du nøglen til at finde nye jobmuligheder.
Prøv at scanne markedet for stillingsopslag
De nye jobmuligheder som ofte åbner sig, når du forsøger at konvertere dine succeser, skal du forfølge og lade dig inspirere af i din jobsøgning. Scan jobportaler, virksomheders og rekrutteringsbureauers hjemmesider, LinkedIn og hav de nye muligheder i tankerne. Du kan også bruge dine succeser som afsæt for uopfordrede ansøgninger, kaffemøder med potentielle arbejdsgivere eller netværkssamtaler.
Tænk nyt
Prøv også at tænke i helt nye rammer omkring dit nye arbejdsliv. Det er væsentligt, at du afsøger alle muligheder, hvis du gerne vil hurtigt i job. Kan du arbejde som freelancer eller konsulent, er det måske en mulighed, at du kan tilbyde dig til virksomhederne i en sådan form. Prøv også vikarmuligheden – et vikarjob giver dig ofte et nyt netværk og en vej ind til et fast arbejde. Som tommelfingerregel, siger man, at hver fjerde vikariat ender med et tilbud om fastansættelse.
Slå til, når du får muligheden
På et tidpunkt vil din indsats blive belønnet, og du vil blive kaldt til samtale. Selv om du så er kommet langt, så er jobbet stadig ikke dit. Derfor husk at det kræver grundig forberedelse – gerne ved brug af STAR-metoden og gode eksempler. Og her kommer dine succeshistorier til sin ret igen.
Essensen er derfor alt i alt, at du ved at tænke positivt omkring alt det, du kan, kan få de positive jobvinde til at blæse hurtigere din vej.