Vi kender det alle sammen alt for godt. Den lidt akavede situation, hvor vi ikke helt ved, om vi skal give hånd, kramme, kindkysse eller blot forholde os helt passive. Faktum er dog, at når vi mødes, hilser vi på hinanden, og selvom det lyder så banalt og simpelt – så er håndtrykket med til at danne det første billede af dig til en jobsamtale eller i mødet med dine nye kollegaer, og det skal du huske!
Du har helt sikker prøvet det. ”Den døde fisk” – slatten og livløs, som om den bare venter på at blive sluppet fri igen. Ikke rar! Og den giver absolut ingenting retur andet end følelsen af en uengageret og usikker person.
Overraskende mange mennesker, der bruger ”den døde fisk” er dog ikke klar over, at de gør det, så det kan være en god ide lige at teste dit håndtryk hos en ven eller veninde inden jobsamtalen.
Så er der den modsatte grøft – ”knogleknuseren”, hvor hånden bliver fuldstændig mast til plukfisk – Har man ovenikøbet ring på, skal man virkelig bide sig selv i tungen for ikke at skrige af smerte. Det er ganske enkelt ubehageligt og kan nemt sætte modtageren i forlegenhed!
Der findes ikke et rigtigt eller forkert håndtryk, men for mange kan selv et simpelt håndtryk alligevel volde gevaldige problemer og sende de forkerte signaler.
Et håndtryk kan typisk inddeles i følgende tre kategorier:
´Knogleknuseren´ signalerer dominans
Her får man fornemmelsen af, at personen forsøger at dominere en, og at man skal være lidt forsigtig.
´Den døde fisk´ signalerer underkastelse
Personen med dette håndtryk udtrykker usikkerhed og ligegyldighed.
´Ligeværd´ signalerer ligeværd
Her er håndtrykket hverken for hårdt eller slatten. Man får et godt indtryk af personen, og der er hverken tale om dominans eller underkastelse.
Gode tips til det gode ligeværdige håndtryk og dermed starten på en god samtale:
-
Hold hånden lodret gennem hele håndtrykket. Hvis du vender din hånd, så den er øverst, viser det, at du vil dominere den, du trykker hånd med. Det opfatter mange som negativt. Og hvis du gør det modsatte, viser du, at du accepterer, at du er den lille i forholdet.
-
Giv et lille klem, når hænderne mødes - Tryk ikke for hårdt men heller ikke for slattent. – Find den gode middelvej.
-
Undgå ”onkel”-fælden, hvor du ryster hele armen. Ryst i stedet hånden let to-tre gange og slip så igen. Et håndtryk skal ikke trækkes i langdrag, så modtageren føler sig fanget.
-
Husk øjenkontakt – Når du giver hånd hilser du på en person, og derfor skal du kigge vedkommende i øjnene i stedet for at fokusere på andre. Men husk: Det er ikke en stirrekonkurrence. Der skal være tale om naturlig øjenkontakt.
-
Og som for så meget andet - Jo mere naturligt det føles, jo mere oprigtigt virker det, så lad være med at overtænke situationen, men øv dig derhjemme indtil du synes, du har en god fornemmelse i kroppen.