De fleste af os har nogle emner, som vi helst ikke vil tale om til en jobsamtale. Det kan være, man er blevet fyret fra jobbet, måske har man været syg i en længere periode, eller man har nogle virksomheder, som man ikke ønsker skal kontaktes i forhold til ens jobsituation.
Nogle er i stand til at skjule det på cv’et, men det er ingen garanti for, at skelettet bliver i skabet den dag, du bliver kaldt ind til jobsamtale. Og så er det, at du måske kommer til kort, hvis ikke du har forberedt dig tilstrækkeligt.
»Jeg oplever ofte, at folk er tilbageholdne med information i forbindelse med en jobsamtale og måske forsøger at undvige forskellige spørgsmål. Og det er rigtig uheldigt, for du risikerer at sætte din troværdighed på spil. For fremstår du som uærlig under en jobsamtale, så begrænser du dine muligheder markant,« siger Marie Deleuran, konsulent i Randstad.
Marie Deleuran gennemfører dagligt mange interview, og det er hendes erfaring, at hvis først man er begyndt at bevæge sig ud i løgne, så er det svært at komme tilbage på sporet igen.
»Som i mange andre henseender kommer man altid længst med sandheden. Jeg oplever ofte, at folk starter på en lille løgn eller snakker udenom et spørgsmål, men den går ikke. Gør hellere dig selv den tjeneste at forberede dig på de grumme spørgsmål – så kan det måske vise sig, at spørgsmålet, du frygtede, pludselig bliver din mulighed,« siger Marie Deleuran.
Er du en af de mange, der frygter nogle konkrete spørgsmål til jobsamtalen, kan det måske være en god idé at følge nedenstående råd:
- Vær ærlig
- Se intervieweren i øjnene, når du bliver spurgt
- Er du blevet opsagt fra en virksomhed, kan det være, at du måske synes, det er drønuretfærdigt. Men husk aldrig at tale dårligt om din tidligere arbejdsplads.
- Har du et hul i dit cv, fordi du eksempelvis har været syg, så tøv ikke med at fortælle om det. Og husk at fokusere på, hvordan du har håndteret det efterfølgende, og hvad din status er nu. Det kan sagtens vendes til din fordel.
- Er du blevet opsagt og måske er midt i din fratrædelsesperiode, så fortæl herom og gerne indledningsvis i samtalen. Det kan måske øge dine muligheder, da du eventuelt kan træde til i den nye stilling før.
- Tag gerne det ’ubehagelige’ spørgsmål op selv, hvis du fornemmer, at situation er til det. Det kan virke godt på intervieweren.
- Forbered dig på de fem værste spørgsmål, som du helst vil undgå. Prøv at lade en ven spørge dig herom.