Din ansøgning og dit CV er dit mulige adgangskort til jobsamtalen, og set i det lys er det væsentligt, at du tænker dig godt om i udarbejdelsen heraf. Selvom der er mangel på arbejdskraft, er du som udgangspunkt alt andet lige i konkurrence med andre kandidater, der ønsker jobbet, og det er således væsentligt, at du tænker dig en ekstra gang om, før du afsender dine dokumenter, råder rekrutteringskonsulent Eskil Jännes Larsen.



"Som rekrutteringskonsulent modtager og gennemlæser man naturligvis rigtig mange ansøgninger, og nogle gange kan det godt overraske mig, hvorfor man skriver, som man gør, og hvorfor man måske ikke lige har fået en ven eller bekendt til at løbe ansøgningen igennem. Generelt vil jeg mene, at der er flere faktorer, som man helt skal navigere uden om, hvis man skal komme i betragtning til en kommende jobsamtale," siger Eskil Jännes Larsen. Han giver her nogle bud på, hvad man skal undgå, hvis man gerne vil videre til jobsamtale.

Undlad at bruge en gammel skabelon

Jeg oplever nogle gange, at ansøgning og CV oser væk af genbrug. Det kan man for eksempel se, hvis kandidaten har søgt et tilsvarende job hos konkurrenten og har glemt at skifte konkurrentens navn inde i teksten ud med virksomheden, han eller hun søger job i. Eller at det er en gammel version, der hives op af skuffen. Når et CV og en ansøgning afleveres skal det være opdateret til frem til den dag, hvor det sendes afsted.

Undgå stavefejl

Det kan ikke siges for tit, at når du skriver en ansøgning og udarbejder dit CV, så få nogen til at læse det igennem for stavefejl og grammatik. Det er naturligvis individuelt, hvor meget modtageren vægter dette punkt, men iøjnefaldende stavefejl trækker i hvert fald ikke i den rigtige retning.

Brug ikke floskler

”Jeg er god til at holde mange bolde i luften”, eller ”Jeg ser udfordringer frem for begrænsninger” er to eksempler på floskler, som går igen i rigtig mange jobansøgninger. Bruger du floskler, kan det hurtigt komme til at lyde klicheagtigt.

Undlad uskarpe formuleringer

Nogle gange møder man formuleringer, som sikkert er sendt i den bedste hensigt, men når de lander på modtagers bord, bliver de misforstået. Jeg er for eksempel stødt på ansøgere, der under ”Civilstatus” har brugt formuleringen: ”Gift med to børn”, eller ”Jeg er pt bosiddende hjemme hos mig selv”.

Lad være med at udstille dig selv på en mindre heldig måde

Det sker, at man støder på formuleringer, hvor man tænker: Hvorfor skriver vedkommende dette – vil han i virkeligheden helst undgå at få jobbet? Eksempelvis har jeg oplevet, at en ansøger under ”Fritidsaktiviteter” skrev ”hash og playstation” eller ”drikker kun i weekenden”.

Husk alle år skal med på cv’et

Du må ikke bare udelade et par år, fordi det måske ikke ser så godt ud, det du har lavet eller ikke lavet der. Har du eksempelvis været ude af arbejdsmarkedet på grund af sygdom, er det ikke nødvendigvis noget der diskvalificerer dig. Skriver du derimod ikke noget, tænker modtager måske, at du forsøger at skjule noget, og om der er flere ting, som du ikke har skrevet, som kunne være nyttige at vide.

Påtag dig ikke en anden rolle 

Er du over 50 år gammel? Så vær stolt af det og den erfaring du har opnået. Lad være med at prøve at skrive i et ”ungdommeligt sprog,” hvis ikke det kommer naturligt til dig. Jeg har også set eksempler på, at folk bruger sms-forkortelser i ansøgningen, nok fordi de mener, at det virker ungt og dynamisk - men det er ikke altid sådan, modtageren opfatter den slags.

Brug synonymordbogen i begrænset omfang

Synonymordbogen kan være et godt værktøj - men brug den med måde. Hvis du skriver en god ansøgning, så vil det ikke være nødvendigt at trække alle de anvendte ord gennem synonymordbogen for at øge lixtallet eller for at få flere fremmedord med.

Undlad at overkommunikere

Tænk i kvalitet frem for kvantitet. Nogle gange oplever jeg, at kandidater skriver en masse for at fylde på, men det er sjældent hensigtsmæssigt. Det er klart at foretrække, hvis du kan skrive kort og præcist og afgrænse dig til, hvad der har relevans for modtageren. Søger du eksempelvis et job som systemudvikler, så behøver du ikke skrive, at du har været avisbud i fire år, eller hvornår du afsluttede folkeskolen.