Der var engang, hvor personlighedstest var forbeholdt visse job, og hvor man absolut ikke gennemførte test på alle medarbejdere. Den tid er passé – i dag tester man medarbejdere på stort set alle niveauer i organisationen. Og der kan være store fordele i at forberede sig, inden man lader sig teste, fortæller Tine Ryg Cebrian, HR direktør i Randstad.
»Der findes i dag en række forskellige typer af test, der har hver deres formål: Færdighedstest, Intelligenstest, sprogtest, personlighedstest er blot nogle. Den der forekommer mest hyppigt er personlighedstesten, og det er der en helt speciel årsag til,« siger hun og uddyber: »Personlighed og evnen til at samarbejde fylder mere og mere på arbejdsmarkedet, og det gør, at man i dag gennemfører test på stort set alle niveauer i organisationen. Det er dog væsentligt at have sig for øje, at en test er et dialogværktøj – og ikke kan stå isoleret. Typisk får man tilsendt et link forud for jobsamtalen, hvor man bliver bedt om at svare på en række spørgsmål - til jobsamtalen tager man så afsæt i besvarelserne, og man får så mulighed for at redegøre for sin besvarlse,«
Selv om testen ikke kan stå alene har den betydning i det samlede billede.
»Der finde forskellige versioner af personlighedstest, og hvis det er de mere anerkendte af slagsen, er jobintervieweren typisk certificeret i at afkode resultaterne. Typisk bruger man så testens resultater kombineret med samtalen til at finde ud af, om der er det rette match mellem kandidaten, jobbet og det eksisterende team,« siger Tine Ryg Cebrian
Kan altid øve sig
Ifølge Tine Ryg Cebrian kan det være en god idé at prøve en af de mange tests, der ligger på nettet, før man tager den test, som virksomheden har bedt om, men man skal på ikke at lægge for meget i det.
»Der findes i dag en række online personlighedstests, som man kan have gavn af at tage forud for den test, som virksomheden har fremsendt, men man skal ikke lægge alt for meget i det, da kvaliteten er meget forskellig. Men man kan bruge dem til at få indsigt i, hvad der spørges ind til. Typisk vil en test forsøge at afdække, hvordan du har det med eksempelvis stress, mange opgaver og samarbejde med andre« siger hun og tilføjer samtidig at en personlighedstest faktisk kan være ret lærerig.
»Man skal ikke være bange for at lade sig teste, for det kan faktisk give en interessant indsigt i ens egen personlighed og måske hjælpe til at sætte ord herpå,« siger hun.
Der er ikke nogen endegyldig metode til, hvordan man kommer bedst igennem en test, men der findes ifølge Tine Ryg Cebrian, nogle gode råd, som man kan have gavn af at følge:
- Når du gennemfører en test, så sæt dig et uforstyrret sted, så du har mulighed for at fordybe dig
- Start med at læse instruktionen grundigt igennem
- Sørg for at have en god internetforbindelse så du ikke bliver afbrudt
- Sørg for at være udhvilet så du bedst muligt kan koncentrere dig
- Luk ned for telefon, mail mv. som kan forstyrre dig unødigt
- Vær åben og ærlig
- Svar intuitivt