Hvorfor er det, at jeg ikke bliver kaldt til jobsamtale? Jeg har jo både skrevet et fyldestgørende CV og finjusteret min LinkedIn-profil- og mine øvrige profiler på forskellige jobportaler, hvor headhuntere mødes – ligesom jeg selvfølgelig også har aktiveret og orienteret mit netværk om, at jeg er på jobjagt?
Måske er svaret, at du simpelthen ikke har ”google-faktor” forstået på den måde, at du ikke bruger de rigtige ord i dit CV. Her taler vi om de ord, der sikrer, at du kommer øverst på digitale platforme og i søgemaskiner. Forestil dig for eksempel, at du søger et job som økonomichef, og når headhunteren så skriver titlen i søgefeltet – så er du den første, der kommer op. Det vil definitivt øge dine chancer betydeligt for at komme i betragtning til det pågældende jobinterview.
»Der er ingen tvivl om, at online-search fylder meget i afsøgningen af kandidater i dag. Som verdens største rekrutteringsbureau bygger vores forretning på, at vi leverer det bedste match mellem kandidat og kunder, og for at sikre dette er det selvfølgelig vigtigt, at vi kommer hele vejen rundt – og det gælder også kandidatens digitale profil,« siger Hans Henrik Davidsen, der er rekrutteringsdirektør i Randstad.
Hans Henrik forklarer, at hvis du vil på radaren online, så skal du både overveje, hvad du skriver, og hvordan du skriver om dine kvalifikationer og præstationer.
»Mange headhuntere tager bl.a. afsæt i stillingsbetegnelsen, og det betyder, at når man eksempelvis gennemfører et samlet kandidat-scan i forbindelse med en rolle som projektleder, så kan det være afgørende, at benytte den konkrete betegnelse; projektleder,- i stedet for blot at anføre: ”Jeg har været med til at lede mange projekter”,« anbefaler han.
Paragraf 2600
Hans Henrik Davidsen giver samtidig et tip til de mange, som gerne vil gøre deres LinkedIn-profil skarp overfor potentielle headhuntere.
»Jeg kalder den paragraf 2600, da mange kandidater, i deres LinkedIn-profil, undlader at benytte de 2600 tegn, man har til rådighed i den rubrik, som ligger under navn og kontaktoplysninger. Man undlader det ofte, fordi man er af den opfattelse, at potentielle arbejdsgivere forventeligt ikke læser lange tekster. Men er der én, som altid læser lange tekster- og alt med småt; så er det Google! Med netop det in mente er det en god ide, at du, så vidt muligt, udnytter muligheden for at anvende de 2600 tegn og i den forbindelse, ikke mindst, benytter de relevante søgeord og termer i teksten – ord og betegnelser, som du gerne vil relateres til. På den led får Google bedre øje på din LinkedIn-profil- og dermed dine kvalifikationer og kompetencer,« råder Hans Henrik Davidsen
Og netop Google har en stor betydning, mener SEO-ekspert, Henrik Bondtofte, som samtidig anbefaler, at man ikke kun stirrer sig blind på sin Linkedin-profil - for det handler om langt mere end det.
»Ofte, når jeg taler med folk, som søger job eller freelanceopgaver, så har de radaren helt indstillet på LinkedIn. Og det er helt forståeligt, for LinkedIn er også udgangspunktet for de fleste headhuntere - men man skal bare huske på, at ens digitale fodspor er langt bredere end det. Mange søger efter dig på Google - og det er derfor, at det er væsentligt at holde fokus på sin ”Google-faktor”,« siger Henrik Bondtofte, som er forfatter til bogen ”Styrk din profil”, der netop handler om det.
Start med at google dig selv
Ifølge Henrik Bondtofte er det en god idé, at starte med at google sig selv.
Og hvis det er første gang, du gør det, kan du risikere, at blive overrasket over den del, som måske er knapt så interessant af det, der ligger derude. Og det er netop de ”mindre heldige” episoder, som også kan ligge i cyberspace, som du ifølge SEO-eksperten bør gøre en indsats for at navigere uden om.
»Der er for eksempel ikke noget galt i at feste, men hvis en googlesøgning på dig først og fremmest giver resultater, hvor du er til fest, så er det altså ikke ligefrem karrierefremmende – og det er her, du skal foretage dig nogle overvejelser,« slår Henrik Bondtofte fast og tilføjer, at det kan godt lade sig gøre at få festbillederne længere ned i rækken, når folk søger på dig.
»Det kan sagtens lade sig gøre, at få uheldige billeder længere ned i et søgeresultaterne. Det drejer sig om at handle på det og gøre det rigtige,- du kan eksempelvis lave en blog eller en hjemmeside i Wordpress, hvor du lægger dine meritter ind, og hvor du begynder at link-builde med nogle af de fora, som du gerne vil sættes i forbindelse med,« forklarer han.
Sådan arbejder du med din Google-faktor:
1. Tjek dig selv på Google
2. Læg en plan for, hvordan du gerne vil opleves af headhuntere, når de googler dig - Herunder hvad der først skal springe i øjnene
3. Udarbejd en hjemmeside eller en blog om dig selv med dit navn og dine meritter, CV mv.
4. Skriv spændende faglige indlæg og artikler, som er interessante for mennesker i den eller de brancher, hvor du gerne vil arbejde
5. Google belønner ikke frekvens, så brug hellere din tid på at skabe substans og relevant indhold i stedet for at lave mange indlæg