Skal du fortælle det til chefen eller ej? At søge nyt job, mens du har et andet job, kan være et vanskeligt eventyr, hvor det kan blive svært at undgå hvide løgne.
Hos Randstad har vi set det meste, når det kommer til jobsøgning – Både de gode og de mindre gode eksempler. Lad os starte med det, som burde være en selvfølge, men som ikke altid er det alligevel:
- Anvend aldrig din nuværende jobmail, når du søger en anden stilling. Det er ganske få arbejdsgivere, som læser medarbejdernes mail, men hvorfor tage chancen?
- Tænk også over, hvad du siger til hvem, og hvordan du gør det.
Du får her en tre-trins guide til, hvordan du bedst kommer igennem jobsøgningsprocessen, når du allerede har et arbejde:
Trin 1: Identificer, hvad du vil
Man siger, at ærlighed altid varer længst, men er det virkelig en god ide at fortælle din chef, at du tænker på at finde nye udfordringer? Svaret er ikke så enkelt som et ja eller nej. Det handler først og fremmest om at finde ud af, hvad du vil opnå. Søger du efter nye udfordringer eller søger du væk fra din nuværende arbejdsplads?
Hvis du har et klart mål med, hvad det er, du gerne vil, behøver det ikke at være en ulempe at fortælle din chef det. Det kan jo være, at muligheden allerede eksisterer hos din nuværende arbejdsgiver. Hvis du har et godt forhold til din chef, kan det være, at han forstår dig og kan støtte og hjælpe dig.
Det handler også om at være ærlig i dine løbende udviklingssamtaler. Beskriv dine behov og ønsker, så du giver både din arbejdsgiver og dig selv en ærlig chance for at få så meget som muligt ud af de muligheder, der kunne være for både dig og den virksomhed, du arbejder for, inden du søger nye græsgange.
Trin 2: Bevar integriteten
Hvis du på den anden side søger videre, fordi du er utilfreds med din arbejdsplads, og du ikke ønsker at blive, er det sjældent klogt at lægge kortene på bordet. Generelt er det enkleste råd at holde din jobjagt for dig selv.
Du gør ikke noget kriminelt, når du søger nye udfordringer, og du er ikke forpligtet til at fortælle nogen om det.
Brug ikke din arbejdstelefon eller firma-mail til at søge efter nye stillinger og vær lidt forsigtig med, hvad du fortæller til både kollegaer og ledere. Man kan aldrig vide, hvem der fortæller hvad til hvem, og kommer det frem på den forkerte måde, at du leder efter et nyt job, fører det sjældent til noget godt.
Trin 3: Gør ikke nogen stor sag ud af det
Når du er midt i en jobsøgningsproces, kan det nemt komme til at fylde rigtig meget, og dermed nærmest stå skrevet i panden på dig.
Mange bliver meget stressede og nervøse - ganske unødvendigt. Hvis du forbereder dig og tænker et skridt frem, kan du undgå dette.
Vær forberedt på at den virksomhed, du søger job hos, kan ringe dig op i din arbejdstid. Håndter det som et ganske normalt telefonopkald. Svar så vidt muligt på spørgsmålene, og hvis opkaldet er meget ubelejligt, kan du sige, at du er interesseret, men at tidspunktet passer dig dårligt, da du sidder på arbejde. Aftal et andet tidspunkt, hvor enten du eller de kan ringe retur.
Find på en plausibel forklaring på opkaldet, - f.eks. at det er en sælger - så du er forberedt, hvis nogen skulle spørge ind til opkaldet. Her er en lille hvid løgn ok, du skal bare ikke bevæge dig ud i store søforklaringer, som du ikke kan bunde i.
Det samme gælder, hvis du bliver indkaldt til et interview. Find nogle tidspunkter, der passer dig godt i forvejen og foreslå dem. Det er selvfølgelig bedst, hvis det kan planlægges uden for din normale arbejdstid, men det kan være svært – Og husk at alle mennesker har brug for at gå tidligere til tider, til tandlægebesøg, for at hente børn eller skrive under på dokumenter i banken.
Hvis du beder om lov til at komme lidt senere eller gå lidt tidligere, kan det som oftest lade sig gøre. Og ellers er det jo også muligt at tage en feriedag. Det vigtigste er, at du føler dig tryg, så du kan fokusere på den kommende jobsamtale fremfor hvad dine nuværende kollegaer og chefen tænker og siger.
God jobjagt!