I Randstads Workmonitor-undersøgelse måler vi fire gange årligt på jobmobiliteten blandt lønmodtagere i 39 lande. Det vil sige, at vi undersøger, hvor mange der har gennemført et jobskifte inden for de seneste seks måneder. Og selv om danskerne måske ikke er dem, der har skiftet job flest gange det seneste halve år, så er der stadig rigtig mange, der skifter job.
I løbet af de seneste seks måneder har en fjerdedel af os skiftet job, mens en femtedel helt har skiftet arbejdsplads. 76 procent har samme jobfunktion i samme virksomhed. Fire procent har fået en ny funktion i en ny virksomhed. Fem procent har fået en ny funktion i samme virksomhed. Og 15 procent har skiftet virksomhed - men varetager samme funktion som på den tidligere arbejdsplads.
Men hvad nu hvis man fortryder et jobskifte? Er det så ok at vende tilbage til ens ”gamle” virksomhed? Ja, siger seniorkonsulent Mette Sckerl, men man skal tænke sig godt om. Og så skal man ikke have smækket døren efter sig, da man gik.
Et jobskifte er som regel en stor beslutning, der kræver nøje overvejelse. Der kan selvfølgelig være mange grunde til, at man forlader et job, og det er netop de overvejelser, man skal trække op af skuffen igen, hvis man overvejer alligevel at vende tilbage til sit gamle job. Og så er det jo også et godt eksempel på, at det er vigtigt at forlade en arbejdsplads med god takt og tone, for hvis du har smækket med døren og råbt af chefen, da du har forlod arbejdspladsen, så er dine chancer for at vende tilbage nok tæt på ikke-eksisterende,« siger hun.
Man må heller ikke glemme, at når man har forladt en arbejdsplads – uanset om det er sket i god stil - så har man alt andet lige sat et aftryk, der skal udviskes igen den dag, man vender tilbage.
Hvis du er en af de 15 procent af danskerne, der har skiftet job inden for de seneste seks måneder og har skiftet arbejdsplads, men hvor du varetager samme jobfunktion som tidligere, så er det måske fordi, at du er kørt træt i de vante omgivelser og har en opfattelse af, at græsset er grønnere på den anden side. Men når du forlader en arbejdsplads, så sidder dine gamle kollegaer tilbage med et nyt billede af dig, som er anderledes end det, de havde, dengang I var i samme båd, og den situation kan være vanskelig at håndtere« siger Mette Sckerl og giver som eksempel, at de fleste mener at kunne huske, at solen altid skinnede mere i sommerferien, da netop de var børn.
Når man vender tilbage til noget, så skal man også huske på, at tiden ikke har stået stille, mens man har været væk. Og man skal også vide, at alt ikke bare var godt i gamle dage. Jeg tror, at vi mennesker nogle gange har en tilbøjelighed til at tænke på den måde,« forklarer hun.
Gode råd til dig, der overvejer at sætte karrieren i bakgear:
- Lav en liste over grundene til at du forlod den arbejdsplads, som du nu vil tilbage til. Og husk på at tingene også har forandret sig på din gamle arbejdsplads, siden du var der.
- Tal med folk på den arbejdsplads, som du gerne vil tilbage til. Først og fremmest med chefen, som du for eksempel kan høre til muligheden for at få en ny jobfunktion, hvis du vender tilbage.
- Hvis du skal sende en ansøgning så lad være med at springe over, hvor gærdet er lavest, fordi du tænker, at de jo allerede kender dig. Du skal tværtimod gøre lige så meget ud af din ansøgning, som hvis det var et helt nyt job, du skulle søge.
- Orienter dine gamle kollegaer om hvorfor, du gerne vil tilbage og vær ærlig og oprigtig.
- Lad være med at smække med døren hos den arbejdsgiver, som du var ansat hos i den mellemliggende periode.
- Husk at opdatere din afstikker på dit cv - også selv om det var en kort periode. Hvis perioden var så kort, at du ikke nåede at skabe nogen videre resultater, så skriv i stedet hvilke kompetencer du fik tilført det andet sted.