Det er sket rigtig mange gange, og det sker dagligt. Virksomhedens dygtigste sælger har gjort det fantastisk, bliver forfremmet og bliver leder for en række medarbejdere. De fleste gange går det heldigvis godt, men bare fordi du måske er en rigtig god sælger, så er det ikke ensbetydende med, at du også vil blive en god leder.
Hvis du vælger at takke ja til forfremmelsen, skal du i hvert fald have en del elementer med i overvejelserne, mener Kasper Rubæk Clementsen, som er ansvarlig for karriere- og performancesparring i fagforeningen Business Danmark.
Skiftet fra medarbejder til leder er svær, medmindre du har et ekstraordinært talent og interesse for ledelse. Det bliver ikke lettere at finde sig til rette i den nye rolle, når du fortsat er halvt sælger og halvt leder. Du skal både kunne tænke på dine kunder og din arbejdsdag og tænke strategisk, i helheder, uddelegere og nå mål gennem andre uden at bedrive micro-management og blande dig i andres operationelle opgaver. Det kræver benhård prioritering og bevidsthed om de to roller«, siger Kasper Rubæk.
En af de helt store udfordringer er naturligvis, at du fra den ene dag til den anden bliver chef for de kollegaer, som du ellers var ligestillet med.
Som leder skal du naturligvis kunne tænke strategisk, og det element er afklaret hos de fleste, men et helt andet element er, at du pludselig bliver chef for dem, du normalt var ligestillet med som kollega, og det kan i sig selv være en udfordring. Pludselig er det måske ikke så hensigtsmæssigt, at det er dig, der lukker og slukker firmafesten, at det er dig, der får alt at vide, når der er noget galt og så videre. Det er en ny rolle, som man skal vænne sig til, og som ikke lykkes for alle.«
Michael Holm er salgsdirektør i Randstad, og han har selv været hele turen igennem med hensyn til forfremmelser, og han er ikke i tvivl om, hvorfor en dygtig sælger ikke altid får succes som leder.
Mange siger ja til tilbuddet om at blive leder for ens ellers ligesindede kollegaer, men rigtig mange fortsætter i samme rille. Hvis du vælger at takke ja til tilbuddet, så skal du også forberede dig på, at mange ting forandres, « fastslår Michael Holm.
gode råd
Michael Holm giver her syv gode råd til, hvordan du skal agere, hvis du som sælger skulle blive tilbudt et lederjob.
- Hvis du fra den ene dag til den anden bliver leder, så skal du være bevidst om, at dine kollegaer begynder at se anderledes på dig, end da du var ligestillet med dem. Du skal på en eller anden måde forsøge at være en rollemodel. Det kan være vanskeligt, men forsøg at indgå i en åben dialog med de respektive medarbejdere, også dem du i går var ligestillet med, og som du i dag er chef for - hør hvad de tænker og føler, ligesom du naturligvis også skal give input den anden vej. Meget handler om at bevare den tillid, som du har fået opbygget.
- Vær indstillet på at du nu ikke får alt at vide længere.
- Vær god til at give tingene fra dig. Det er ikke kun dig, der måles på nu, men lige så meget hvordan du får dine medarbejdere til at performe.
- Har I valgt at lave en doseringsmodel, hvor du fortsat arbejder med din eksisterende kundeportefølje ved siden af, at du også har lederrollen, så sørg for at prioritere. Alle forventer, at du nu er leder, og at du tager dig af de opgaver fremadrettet.
- Lyt til hvad dine medarbejdere siger, og lad dem gerne give dig feedback på din nye rolle.
- Forsæt med at foretage sambesøg – det kan du lære meget af både i forhold til dine medarbejdere men også i forhold til, hvad der rører sig i markedet.
- Og så giver det ikke nødvendigvis den største respekt at du lukker og slukker festen hvergang.