Går du med følelsen af, at du godt kunne tænke dig at sætte yderligere skub i karrieren i det nye år? Så læs videre her, hvor Rasmus Risvig Hansen, manager i Randstad, giver en række gode råd til, hvordan du bedst planlægger – og dermed optimerer din karriere.
Først og fremmest er det væsentligt, at du hele tiden holder snuden i sporet i forhold til din karriere - også selvom du måske lige har landet drømmejobbet. Du må aldrig lægge din karriereplan ned i skuffen og glemme alt om den.
»Der en typisk tendens til, at man først begynder at arbejde aktivt med sin karriereplan, når man enten er utilfreds med sin eksisterende arbejdsgiver, eller er blevet ledig. Men det, mener jeg, er en stor fejl, for en karriereplan er noget, man skal arbejde med løbende. Også i opgangstider,« siger Rasmus Risvig Hansen, manager i Randstad.
Randstads seneste workmonitor viser, at danskerne er nogle af de mest tilfredse medarbejdere i verden (83 % af danskerne er enten meget tilfredse eller tilfredse med deres arbejdsgiver). Rasmus understreger, at det naturligvis er fantastisk, at danskerne igen scorer højt på graden af tilfredshed, men at det på ingen måde betyder, at man skal indtage en magelig position.
»Det er ikke ensbetydende med, at vi er fritaget fra at arbejde med en karriereplan,« siger han og fortsætter:
»Det er de færreste, der oplever at gå gennem et helt arbejdsliv med armene oppe over hovedet. Der kommer nogle bump på vejen, men arbejder du aktivt med en karriereplan, så har du bedre mulighed for at styre uden om bumpene,« siger Rasmus.
teknologisk udvikling kræver kort karriereplan
Han peger på, at den teknologiske udvikling i disse år bevæger sig med lynets hast. Og den udvikling gør, at du bør hive karriereplanen frem noget oftere.
»Hvad du planlagde for tre år siden har sandsynligvis forandret sig markant til i dag. Men udviklingen betyder samtidig, at nye døre og muligheder åbner sig,« siger Rasmus og tilføjer:
»Derfor er det væsentligt hele tiden at justere sin egen karriereplan herefter. Og i lyset af den teknologiske udvikling er det også væsentligt, at du arbejder med nogle forholdsvise korte delmål i din karriereplan på eksempelvis et år.«
Han understreger, at der kun er én person, der har ansvaret for din karriere - og det er dig selv.
Har du ikke allerede en karriereplan, eller trænger den til at blive støvet af, så er her syv konkrete råd fra Rasmus om, hvordan du kommer i gang
Sæt dig mål for det nye år
Det er vigtigt at du sætter dig nogle mål for hvad du skal opnå i det kommende år. Gør dem realistiske – er de uopnåelige så mister du hurtigt motivationen.
Brug KPI’er
Mange har nogle KPI’er som de skal opnå i forbindelse med deres arbejde. Brug gerne disse når du skal styre din karriereplan.
Skriv ned
Skriv dine succes’er ned. Det kan være, at du får brug for dem på et tidspunkt i forbindelse med, at du skal tage et trin op af karrierestigen.
Uddannelse og efteruddannelse
Tænk over uddannelse – den teknologiske tidsalder stiller krav til, at alle uddanner sig løbende. Vurder hvilken uddannelse der vil give dig de mest gunstige muligheder i forhold til din karriere.
Overvej hvordan du holder dig attraktiv på arbejdsmarkedet
Tænk over hvordan du vil være attraktiv i dit job – eksempelvis hvilke arbejdsopgaver udvikler du dig i, og hvilke vil være at finde fremover.
Tænk i arbejdsopgaver og ansvar fremfor titler
Alt for mange sætter lighedstegn mellem jobindhold, udviklingsmuligheder og titel. Men vær opmærksom på at lige her er en titel ikke videre relevant. Det er derimod indholdet i jobbet samt de udviklingsmuligheder jobbet giver, du skal have fokus på.
Den kortsigtede karriereplan
Din karriere plan bør naturligvis have et langsigtet mål, men den del af planen, som du arbejder aktivt med og redigerer i løbende, skal være kortsigtet med en tidshorisont, der ikke strækker sig meget over et år.