Arbejder du på at sætte ny personlig rekord i bænkpres i motionscenteret? Eller træner du til et maraton? Hvorfor ikke bruge træningsdisciplinen, så din karriere kan få et løft? Brug din viden fra træningen til også at nå dine mål karrieremæssigt. Se hvordan her.

Forberedelse

På samme måde som du ikke dukker op i motionscenteret uden træningssko og helt på må og få begynder at hive i en masse maskiner, kan du heller ikke sætte gang i karrieren uden at have en plan. Ligesom du tænker over, hvilke muskelgrupper du har størst behov for at træne, skal du også analysere dine styrker og svagheder for at vide, hvordan du kommer fremad. Når du ved, hvad der skal trænes og styrkes, er det tid til at opstille nogle mål. Hvad ønsker du at opnå, og hvornår skal det ske? Sørg dog for at dine mål er realistiske og nogenlunde målelige.

Kontinuitet

Du opbygger ikke muskler eller forbedrer konditionen ved at træne en gang i kvartalet. Træning kræver, at du afsætter tid til at øve dig i det, du ønsker at blive god til. Det er jo nøjagtigt det, ordet "træne" betyder. Hvis dit mål f.eks. er at kunne holde en præsentation uden at snuble over ordene, skal du træne i netop det.

Før dagbog

En træningsdagbog er en accepteret metode både blandt motionister og eliteidrætsudøvere. Det at kunne følge din egen udviklingskurve giver direkte feedback, som booster din motivation til at fortsætte. Vær derfor omhyggelig med at dokumentere input, så du kan sammenholde det med udfaldet. Hvis du f.eks. er i gang med at lære et nyt administrativt værktøj på arbejde, kan du sammenligne, hvor hurtigt du udfører en opgave på dag et med, hvor lang tid det tager efter en måned.

Varm op

Hvis du står over for en ny, kompliceret opgave, bør du ikke bare kaste dig ud i den helt uforberedt. Alle kender jo nok begrebet feriehjerne, og det samme gælder, når du står over for noget nyt. Ligesom dine muskler har brug for blod, og dine led kræver smøring, skal hjernen også have lidt hjælp. Hvorfor ikke prøve med nogle lidt lettere arbejdsopgaver, som du er vant til, og derefter optrappe? Eller hvis du skal holde et foredrag, kan du prøve at varme op ved at lade familien lege testpublikum.

Visualiser

Eliteidrætsudøverne har længe benyttet visualisering. Forestil dig en højdespringer, som i detaljer forestiller sig tilløbet og ser sig selv flyve ind over overliggeren. Samme scene om og om igen. På selve konkurrencedagen kan højdespringeren tage det roligt, for han/hun har jo gjort og oplevet det samme scenarie 100 eller måske endda 1000 gange tidligere. På samme måde kan du snyde din egen hjerne til at få frygtede arbejdsopgaver til at føles hjemmevante og forvandle dem til formidable succeser.

Pause og restitution

Mange af os undervurderer betydningen af hvile og afkobling – både i forbindelse med træning og på arbejde. Faktum er, at hvis du ikke hviler mellem træningspassene, begynder dine muskler at blive nedbrudt, og det samme gælder for hjernen. For meget stress og alt for høj arbejdsbelastning i lang tid fører som bekendt ingen steder. Så giv dig selv tid til restitution i form af fritid. Hvorfor ikke bare sætte dig ned og kigge ud af vinduet et stykke tid og lade sindet og tankerne flyve og føre derhen, hvor de har lyst til?

Føler du, at du har brug for et ekstra skub i karrieretræningen? Få dig en træner i form af en chef, kollega eller hvorfor ikke en ekstern mentor, som kan give dig en peptalk og gode råd! God fornøjelse med karrieretræningen.