Hvor meget skal du have i løn? Dit svar på det spørgsmål skal bygge på viden om jobbet, branchen og den organisation, du måske er på vej ind i. Svaret skal også demonstrere, at du i en professionel sammenhæng kender dit værd. I mange virksomheder stiller man i dag spørgsmålet allerede ved den første samtale, så du er nødt til at have gjort dit forarbejde allerede der og have et svar klar.
brug lønstatistik og fagforening
En simpel metode til at finde det generelle lønniveau for det job, du er i gang med at lande, er at se på lønstatistikker. Ofte kan du finde opdaterede tal ved en simpel søgning på nettet. Hvis du er medlem af en fagforening, kan du finde tallene på deres hjemmeside, og du kan også ringe til dem og få vejledning. De er vant til at hjælpe med lønkrav, da det er en af de mest typiske henvendelser fagforeninger får fra deres medlemmer.
brug dit netværk
Kendskab til det generelle lønniveau er et godt udgangspunkt. Men nu skal du til at bruge dit netværk. Hvis du kender nogen, der allerede er inde i virksomheden, er det en god ide at tage en snak med dem. Det kan også være, at du kender en, der har et lignende job i en sammenlignelig virksomhed eller i samme branche. Find ud af alt, hvad du kan om virksomheden og jobbet. Dan dig et klart billede af, hvordan du kan give værdi til virksomheden og fylde jobbet ud.
hav et klart blik på dig selv og kend dit værd
Så er der din egen erfaring, som også spiller ind – har du et klart blik på dit eget værd? Når du er kaldt til samtale, er det jo fordi virksomheden blandt mange mulige kandidater har set noget i lige præcis dig. Kommer du fra et andet job, kan du tage udgangspunkt i den løn, du har nu. Får du mere ansvar i den stilling du søger, skal du måske have noget mere i lønningsposen, end du får i det job, du kommer fra. Find ud af, hvilket løninterval du synes ville være rimeligt at havne i, og sæt især en nedre grænse for dig selv.
gode råd til den indledende lønforhandling
- Brug alle de ressourcer og kilder, du har til din rådighed som forberedelse.Der er intet forkert i at have gjort sit hjemmearbejde inden den første samtale.
- Bestem dig for et beløb, du vil nævne som udgangspunkt, hvis du bliver spurgt til det. Husk, at det netop – både for dig og for virksomheden – bare er et udgangspunkt for en videre forhandling.
- Hav en nedre grænse for dit lønniveau, men meld den kun ud, hvis du bliver spurgt til det. Bliver du spurgt, skal du til gengæld være ærlig.
- Hav en plan B klar for det tilfældes skyld, at jeres forventninger ikke helt kan mødes. Der er mange andre goder og kompensationsmuligheder end kolde kontanter.
hvad kan jeg ellers forhandle om?
Der kan være ret vide ramme for goder, som virksomheden kan spille ind med i stedet for – eller som supplement til – en høj løn. Det kan også være en fordel for dig, fordi nogle af goderne kan være mere værd end det tilsvarende beløb i kontanter. Her er et par gode råd til en plan B:
- Fri bil, telefon, computer og internetforbindelse – alle tingene eller en kombination af nogle af dem.
- En ekstra ferieuge og betalt ferie i det første ansættelsesår. Særlig som nyuddannet kan det sidste være aktuelt.
- Uddannelse – betalt, med løn, fri til eksamensperioden. Mulighederne er mange. Hav styr på virksomhedens uddannelsespolitik, inden du går ind til samtalen.
- Pension er et godt forhandlingspunkt i forhold til din indledende udmelding. Hvis du fornemmer, at du har lagt dig lavt, kan du tilføje, at du regner med pension oven i hatten. Modsat kan du sige, at det er inklusiv pension, hvis du kan høre, at du har lagt dig lidt højt.