Flere af os har over det seneste år vænnet os til at stuen, soveværelset eller andet sted i privatboligen er blevet omdannet til hjemmearbejdsplads. For nogle har det været nemt og for andre har det været svært. For nogle har hjemmearbejde slet ikke været en mulighed, og for nogle har hjemmearbejdet stået på uafbrudt i over 1 år.

Iflg. vores seneste workmonitor-undersøgelse, som er udført blandt lønmodtagere i 34 lande, savner over halvdelen (60%) af de adspurgte danskere, som arbejder hjemmefra pga. corona, interaktion med kolleger, og 78% på globalt plan angiver, at de ønsker at vende fysisk tilbage til arbejdspladsen så hurtigt som muligt. I Danmark er det hele 86%, som ser frem til at udskifte hjemmearbejdspladsen med fysisk fremmøde.

Dette er måske ikke så overraskende, men hvad hvis du helt selv kunne vælge? – Hvor ville du så helst arbejde?

Det spørgsmål har vi stillet vores følgere på LinkedIn, og et stort flertal er ikke i tvivl. En kombination af hjemmearbejde og fysisk fremmøde ville være drømmescenariet.

Og måske er det nu, du skal gribe chancen og sikre dig, at det bliver virkeligheden fremover? Mulighederne for én eller flere faste hjemmearbejdsdage på den anden side af Covid19 er nemlig for langt de fleste blevet langt større end tidligere, men det er fortsat et forhandlingsparameter, og det kræver de rette argumenter, hvis du vil sikre dig en god aftale.

gode råd, hvis du gerne vil sikre dig mulighed for hjemmearbejde efter covid-19:

  • Gør det klart over for dig selv og din arbejdsgiver, hvorfor du gerne vil have mulighed for at arbejde hjemmefra

Start med at lave en liste til dig selv, hvor du nedskriver alle de grunde, du kan komme i tanke om. Det kan være alt fra transporttid, ro, fleksibilitet, mulighed for at hente børn tidligere, work-life balance, sove længere, mindre opsyn - you name it. Lav en brainstorm, hvor du skriver alt ned og lav herefter en prioriteret rækkefølge, så du ved, hvad der betyder allermest for dig. Lav så samme liste med afsæt i din arbejdsgiver. Hvad er fordelene set fra deres synsvinkel? Kombiner de to lister, så det bliver en fordel for begge parter.

  • Find ud af hvor ofte og hvordan du gerne vil arbejde hjemmefra

Vil du f.eks. gerne have én eller to faste hjemmearbejdsdage om ugen eller måneden? Vil du gerne have mulighed for at gå 1 time tidligere hver dag for at hente børn og så logge på igen om aftenen? Vil du gerne have fuld fleksibilitet over, hvornår du arbejder hjemme, og hvornår du møder ind på kontoret? Tænk over, hvad der vil være mest optimalt for dig og kombiner det med, hvad du ser som en reel mulighed ift. dine arbejdsopgaver og din arbejdsgiver.

  • Lav klare aftaler og forventningsafstemninger med din arbejdsgiver, så du ikke får dårlig samvittighed, eller det ender med, at hjemmearbejdsdagene bliver en ulempe

Har du fuld frihed til planlægning og udførelse af arbejdsopgaver, eller er der opgaver, som kræver din fysiske tilstedeværelse? Hvornår kan du ikke arbejde hjemmefra, og hvornår og hvordan skal din arbejdsgiver have besked om hjemmearbejdsdage? Er der bestemte tidsrum, hvor du skal være tilgængelig, eller har du fuld fleksibilitet? Tænk også på kultur og sammenhold med dine kolleger og kom med konkrete forslag til, hvordan dine hjemmearbejdsdage kan planlægges og gennemføres, så det imødeser dette. Hvis dig og din arbejdsgiver fra starten har lavet klare aftaler og forventningsafstemninger, er sandsynligheden for, at I undgår frustration eller misforståelser hen ad vejen langt større.

  • Overvej hvad du er villig til at gå på kompromis med for at få en eller flere hjemmearbejdsdage

Hvis din arbejdsgiver ikke umiddelbart er positivt stemt over for hjemmearbejde, kan det være en god ide, hvis du har gjort dig klart, om der er ting, som du kan “handle med”. Gode argumenter for, hvorfor hjemmearbejdsdage er en fordel for både dig og din arbejdsgiver er klart det vigtigste, men hvis du samtidig viser, at det betyder så meget for dig, så du er villig til at give afkald på noget andet, kan det falde ud til din fordel. 

  • Skal du også forhandle om udstyr til din hjemmearbejdsplads?

Når du skal arbejde hjemmefra er det vigtigt, at du har det udstyr, som du skal bruge for at kunne udføre dit arbejde. Tænk over, om du skal forhandle dig frem til f.eks. betalt internetadgang, ekstra IT-udstyr i form af f.eks. printer, ekstra mus, bærbar PC eller lignende, eller om du er villig til selv at stille dette til rådighed?

  • Hav styr på argumenterne, og fremhæv fordelene set fra din arbejdsgivers synsvinkel

At du synes det er rart at kunne sætte vasketøjet over i løbet af dagen er fint at have med i dine overvejelser, og mange arbejdsgivere vil også rigtig gerne imødekomme dine ønsker, men hvis du vil lykkes med at få en aftale på plads med din arbejdsgiver, skal du sørge for at have de rigtige argumenter klar. Kom med konkrete eksempler på opgaver, som du med fordel kan klare fra hjemmekontoret og forklar hvorfor, det er en fordel for både dig og din arbejdsgiver. Det kan f.eks. være fokus på roen på hjemmearbejdspladsen, som giver dig mulighed for at løse opgaver, som kræver dybere koncentration. - Det handler altså om vinkling og argumentation, så det bliver win win for både dig og din arbejdsgiver samtidig med, at du er ærlig, oprigtig og afklaret om dine ønsker og muligheder.

----

Om Randstads workmonitor:

Undersøgelsen er udført blandt lønmodtagere i 34 lande i perioden 15. februar 2021 - 8. marts 2021